image
Sursa foto: Facebook/Maria Ciobanu

Primarul de Cimișlia, la reuniunea CALR al CoE: Instituțiile de drept și justiția au trecut la o subordonare politică totală

De la corupție și abuzuri, instituțiile de drept și justiția din Republica Moldov au mers mai departe și au trecut la o subordonare politică totală, care răspândește în țară o frică generalizată.

Este declarația primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, și a fost făcută la ședința Comitetului de Monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

La reuniunea care se desfășoară la Istanbul, Gheorghe Răileanu a susținut un discurs privind nevalidarea primarului nou ales al capitalei.

„Atrag atenția Congresului la faptul că refuzul de a valida mandatul primarului nou ales al municipiului Chișinău ar putea marca sfârșitul unei etape în istoria Republicii Moldova și începutul unei noi etape, sfârșitul iluziilor Uniunii Europene și a Rusiei ca factori geopolitici, a partidelor europene de orientare socialistă, solidare doctrinar cu partidul de guvernământ. De la corupție, abuzuri, instituțiile de drept, justiția au mers mai departe și au trecut la o subordonare politică totală, care răspândește în țară o frică generalizată”, a declarat Gheorghe Răileanu.

În condițiile monopolizării instrumentelor de informare în masă, de propagandă, de subordonare a justiției, democrația, inclusiv cea locală, în Republica Moldova este în pericol grav, a continuat primarul de Cimișlia.

„Același lucru se poate spune și despre opțiunea europeană declarată, dar nesusținută prin fapte concrete, de factorul decizional principal. Partidul de guvernare impune societății imaginea lui Vlad Plahotniuc în calitate de posibil salvator al națiunii, iar o eventuală dictatură a lui, ca o unică soluție pentru o guvernare efectivă. În acest scop sunt folosite serviciile speciale, serviciile desconcentrate și descentralizate ale statului, care implantează în conștiința cetățenilor Republicii Moldova că numai dictatura lui Plahotniuc ne-ar putea salva din situația dramatică în care ne aflăm”, a adăugat alesul local.

Cetățenii Republicii Moldova și CALM-ul, trebuie să cerem de la guvernare respectarea principiilor democratice. Dar instituțiile europene, inclusiv Congresul Autorităților Locale și Regionale ar trebui să aprecieze corect situația din Republica Moldova, să identifice și să folosească instrumente noi, mai efective de interacțiune cu factorii decizionali (de facto) ai Republicii Moldova, a continuat Gheorghe Răileanu.

„Pârghiile financiare pe care le folosește Parlamentul European și Comisia Europeană, posibil că nu mai funcționează, posibil că guvernarea nu mai are răbdare și speranță de a primi ajutorul Uniunii Europene, contează pe forțe proprii, pe careva rezerve și posibilități necunoscute, poate că guvernarea a decis să treacă direct la instalarea dictaturii. Solicit Congresului și Comitetului de Monitorizare să susțină în continuare dezvoltarea democratică a Republicii Moldova”, și-a încheiat discursul primarul de Cimișlia.

Precizăm că, recent, și Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei, Gudrun Mosler-Törnström, și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu decizia instanțelor de a susține nevalidarea alegerilor din Chișinău.

„Nevalidarea rezultatelor scrutinului din 3 iunie a surprins și a ridicat întrebări cu privire la transparență și proporționalitate. Rapoartele despre deciziile instanțelor sunt un semnal îngrijorător pentru noi în cadrul Congresului, având în vedere situația dificilă a democrației locale la care Chișinăul se confruntă deja de o mare perioadă de timp”, a spus Gudrun Mosler-Törnström.

Noutăţile partenerilor

comentarii: