Astfel, în ultima lună petrolul s-a scumpit cu peste 10% şi se menţine la un nivel mai mare de 85 de dolari pentru un baril. Totodată, operatorii de pe piaţă susţin că preţurile ar mai putea creşte în condiţiile în care de regulă în această perioadă cererea pentru acest tip de carburant este mai mare.

„Un alt factor îl are şi deprecierea lentă dar sigură a leului faţă de dolarul american. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu poate interveni la stabilirea şi calcularea preţurilor la gazul petrolier”, mai scrie sursa.

Ofiţerul de presă al ANRE, Galina Sanduţa, a declarat că preţul la gazul lichefiat este stabilit de către companiile petroliere în mod independent, având la bază preţurile de vânzare cu ridicata şi cheltuielile de comercializare cu amănuntul.

În acelaşi timp deja de trei luni preţurile la benzină şi motorină rămân neschimbate. Asta după ce Parlamentul a modificat Legea produselor petroliere, prin care a stabilit că preţurile nu pot fi modificate mai frecvent de o dată la trei luni.

Totodată ANRE urmează să adopte o serie de modificări şi completări la Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere.