image
Sursa foto: ft.com

Preşedintele kazah aflat la sfârşit de mandat, Kasîm Tokaev, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale anticipate // VIDEO

Preşedintele kazah aflat la sfârşit de mandat, Kasîm Tokaev, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale anticipate în cea mai mare ţară din Asia Centrală. Observatorii internaţionali din partea OSCE şi-au exprimat luni regretul în legătură cu „lipsa unei concurenţe veritabile" în timpul scrutinului, a doua zi după realegerea lui Tokaev, cu peste 81% din voturi, potrivit rezultatelor provizorii anunțate azi, transmite AFP.

OSCE a deplâns într-un comunicat că niciunul dintre ceilalţi candidaţi „nu a contestat în mod real programul preşedintelui aflat la sfârşit de mandat", ceea ce a făcut ca "opţiunea alegătorilor să fie limitată". „Scrutinul a subliniat necesitatea de a pune în aplicare mai multe reforme pentru a asigura un pluralism real", a adăugat OSCE.

Potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii luni de Comisia Electorală, Kasîm Tokaev, de 69 de ani, instalat la putere în 2019, a obţinut 81,31% din voturi, iar participarea a fost de 69,44%.

Cei cinci opozanţi ai lui Tokaev au făcut practic figuraţie, niciunul dintre ei nedepăşind 3,42%, iar pe locul doi s-a clasat opţiunea de vot „împotriva tuturor", o noutate a acestui scrutin, care a întrunit 5,8% din voturi.

Biroul OSCE însărcinat cu Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului a denunţat de asemenea „restricţionarea libertăţilor fundamentale, care limitează spaţiul pentru vocile critice".

Chiar dacă libertatea de exprimare şi accesul la informaţie sunt garantate prin Constituţie în Kazahstan, acestea "sunt limitate de cadrul juridic restrictiv", la care se adaugă "cazuri de intimidare şi atacuri împotriva jurnaliştilor". Astfel, "condiţiile de eligibilitate pentru candidaţii la preşedinţie sunt excesiv de restrictive", ceea ce "limitează în mod nerezonabil dreptul cetăţenilor de a se prezenta la alegeri", potrivit OSCE.

Înainte de reacţia OSCE, preşedintele rus Vladimir Putin a salutat victoria omologului său kazah.

„Aţi primit o dovadă de încredere din partea compatrioţilor voştri", a declarat Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului, dând asigurări că "parteneriatul strategic" şi alianţa dintre Astana şi Moscova „progresează cu un succes remarcabil". „Vă urez succes deplin, o sănătate solidă şi prosperitate", a adăugat Putin.

Aliată tradiţională a Moscovei, puterea kazahă a primit în ianuarie ajutorul unui contingent militar rus trimis în Kazahstan în timp ce capitala economică a acestei ţări, Almatî, era scena unor revolte sângeroase. În pofida acestui ajutor decisiv, Tokaev a luat oarece distanţă faţă de Moscova după ofensiva declanşată de Kremlin la sfârşitul lui februarie. În iunie, Tokaev chiar l-a criticat public pe omologul său rus, în timpul unui forum la St. Petersburg, unde s-a pronunţat împotriva recunoaşterii teritoriilor separatiste proruse din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: