image
Sursa foto: Profimedia Images

Bărbat obligat de instanță să îi plătească fostei soții 60 000 de euro pentru activitățile casnice din anii de căsnicie

O instanță din Portugalia a condamnat pe un bărbat la plata a 60.782 de euro către fosta soție, drept despăgubire pentru activităţile casnice pe care ea le-a desfăşurat timp de aproape 30 de ani, timp în care au fost căsătoriți.

Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut în sentința dată că atunci când activitatea casnică este desfăşurată „exclusiv sau esenţial” de către o singură persoană rezultă „o sărăcire reală a acesteia”, în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Instanţa a estimat de asemenea că s-a demonstrat că în cei aproape 30 de ani cât acest cuplu a trăit împreună femeia a fost cea care a avut grijă de căminul lor.

La judecarea cazului în primă instanţă, femeia a cerut 240.000 de euro, dar tribunalul din localitatea Barcelos a apreciat ca neîntemeiată solicitarea vreunei despăgubiri pentru activităţile casnice, întrucât într-o căsnicie acestea sunt „o obligaţie naturală”.

Dar femeia a înaintat recurs la o instanţă superioară, care i-a dat dreptate şi a stabilit la 60.782 de euro indemnizaţia pe care trebuie să o primească din partea fostului soţ, mai scrie sursa citată. 

Bărbatul a atacat sentinţa la STJ, dar în final a pierdut. Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, „pe baza egalităţii”, activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate ”drept o obligaţie naturală”.

Activitatea casnică „are o valoare economică”, astfel că aceasta se traduce ”în îmbogăţire şi economie de cheltuieli”, a mai considerat instanţa. Pentru a determina valoarea muncii casnice, ea a luat drept criteriu salariul minim în Portugalia înmulţit cu 12 luni şi cu anii de convieţuire ai acestui cuplu. Suma rezultată a fost diminuată cu o treime în contul cheltuielilor femeii pentru ea în timpul căsniciei.

Citeşte mai mult despre

comentarii: