„La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sitemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative”, se spune în comunicatul emis de instituția internațională.

„Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se mai arată în opinia emisă de FMI.

Amintim că proiectul legii privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost aprobat în două lecturi de Parlament, cu votul a 56 de deputați PD și PPEM. Se întâmplă după ce inițiativa a fost anunțată acum două zile de la tribuna PD, aprobată deja ieri de Guvern și inclusă peste noapte și pe agenda Parlamentului.

Potrivit proiectului, persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 decembrie 2018.

Fracțiunile de opoziție au părăsit ședința Parlamentului, în semn de protest față de modul în care proiectul a fost inclus pe agendă, fără respectarea procedurilor parlamentare. Totodată, inițiativa a provocat îngrijorarea opoziție extraparlamentare. Reprezentanții Platformei DA și PAS au atras atenția că prin această mișcare guvernarea urmărește legalizarea banilor furați din sistemul bancar.