image
Sursa foto: RFI. ro

Vocea „electoratului paralel”: „Dacă diaspora nu înțelege, de ce Dodon nu a mers să discute cu ea?”

Declarațiile lui Igor Dodon care a numit diaspora „electorat paralel” cu preferințe și viziuni politice distincte” de a cetățenilor care au rămas acasă, e o declarație a unui om disperat, care nu a făcut nimic pentru a pune capăt corupției din RM ori pentru a contribui la bunăstarea acestui popor. Opinia aparține cardiochirurgului basarabean Gheorghe Tinică, director al Institutului de boli cardiovasculare din Iași și a fost exprimată în cadrul „Cabinetului din umbră” de la Jurnal TV.

Medicul a relatat că duminică a votat la Consulatul RM din Iași. „Era o coadă de 400 – 500 m. Foarte mulți tineri erau acolo. Ploua, dar am văzut entuziasm în expresia tinerilor și asta m-a făcut să stau cu stoicism alături de ei”.

Potrivit medicului, oamenii din diasporă au format cozi kilometrice și au stat multe ore în rând deoarece își doresc foarte mult o schimbare acasă.

„De departe se văd toate realizările și nerealizările guvernanților de la Chișinău. Dodon este persoana care a trădat de cel puțin patru ori. L-a trădat pe Vladimir Voronin, apoi l-a trădat pe Vlad Plahotniuc, apoi pe Maia Sandu, iar în general a trădat poporul ducându-l spre o vasalitate inadmisibilă față de Rusia. Cu aceste apucături nu cred că era bine ca acest candidat să fie înscris în cursa electorală. De aceea oamenii care înțeleg ce se întâmplă au ieșit la vot”, a spus medicul.

Cât despre taxările lui Dodon la adresa diasporei pe care a numit-o „electorat paralel”, Gheorghe Tinică consideră că e o declarație a unui om disperat de rezultatul alegerilor.

„Dacă dânsul crede că cei de peste hotare nu înțeleg nimic, de ce nu a mers în diasporă să-i convingă să înțeleagă? De ce nu a fost primit nici într-o cancelarie europeană sau nord-americană, sau la vecini, la Kiev și București? De ce lumea politică bună, democratică îl ignoră? De ce oamenii sunt atât de nefericiți și pleacă? Dacă crede că cei din diasporă suntem pe o cale paralelă cu el, într-adevăr așa este. Liniile noastre nu se vor intersecta pentru că el nu duce Moldova nicăieri”, a mai spus medicul.

O altă voce activă a diasporei din Germania, Cristina Pereteatcu, a declarat că nu e surprinsă de aceste etichetări. „Pe durata mandatului său de patru ani, Igor Dodon a avut mereu un discurs agresiv și discriminatoriu. Aș vrea să amintesc că și cancelarul german Angela Merkel, care guvernează cu succes o țară și este cunoscută în toată lumea, este o doamnă care nu are copii, ceea ce invocă mereu Igor Dodon când o atacă pe Maia Sandu. Este josnic. Nu cred că a avea copii te definește ca lider, ori că copiii sunt un trofeu cu care poți să fluturi în fața oamenilor și asta îți garantează succesul. RM a intrat într-un declin și acest declin se numește corupția. Cu asta trebuia să lupți”, a spus Cristina Pereteatcu.

Amintim că Igor Dodon a criticat dur diaspora în primele declarații făcute după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale nemulțumit că aceasta a votat în proporție covârșitoare contracandidatul său, Maia Sandu. Acesta a numit diaspora „electorat paralel” cu preferințe și viziuni politice diferite de a cetățenilor care au rămas acasă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: