Valeriu Cucu, reținut la 28 martie 2017 de către PCCOCS pentru contrabandă și spălare de bani, a fost achitat astăzi de Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit deciziei, Cucu a fost achitat deoarece fapta sa nu întrunește elementele infracțiunii.

Dosarul în care acesta era învinuit pentru contrabandă și spălare de bani este unul dintre cele 38 de dosare politice reexaminate de Procuratura Generală.

„Am fost răpit de la familie de o organizație criminală formată din persoane cu funcții de răspundere în stat. Știți cum se furau înainte caii, așa răpeau pe timpul lui Plahotniuc persoane și le puneau în pușcărie. Motivele care au precedat ca eu să fiu adus la tăcere sunt două: unul criminal politic și unul criminal economic. S-au răzbunat rețele criminale formate din procurori cu înalte funcții de răspundere, generali de poliție, organizații criminale care erau toate într-o coagulare. Astăzi parțial a triumfat justiția. Justiția a revenit din mocirla ei care a fost instaurată de un imperiu criminal al lui Plahotniuc și asociații lui”, a declarat bărbatul, după ce a fost eliberat.

Valeriu Cucu a fost reținut pe 28 martie 2017 de către reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale într-un dosar deschis pentru contrabandă și spălare de bani. Împreună cu el au mai fost reținuți: un broker vamal, un vameș și un șofer, care sunt cercetați în stare de libertate. Potrivit acuzațiilor de atunci ale procurorilor, Cucu, împreună cu un angajat de-al său, ar fi introdus ilegal în Republica Moldova marfă de peste 27 de milioane de lei de la o piață din Odesa. După ce a stat un an în arest preventiv, în martie 2018 a fost eliberat, însă în mai puțin de o oră a fost din nou reținut într-un nou dosar penal.