image
Sursa foto: AP

Un număr-record de aproximativ 18 milioane de americani votează anticipat în alegerile prezidenţiale

Alegători aşteaptă la cozi lungi în faţa secţiilor de votare pentru a vota anticipat în alegerile prezidenţiale, răspunzând astfel apelurilor la mobilizare ale democraţilor şi acţionând de frica pandemiei covid-19, într-o scenă care se repetă peste tot în Statele Unite, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea alegerilor, relatează AFP.

Peste 17,8 milioane de americani au votat deja prin corespondenţă sau personal, potrivit unui bilanţ, actualizat ultima oară joi al Projet Election de la Universitatea din Florida.

Este un record în acest scruitn foarte polarizat între miliardarul newyorkez Donald Trump, care candidează la al doilea mandat, şi fostul vicepreşedinte american Joe Biden, care se află în frunte în sondajele naţionale.

În Iowa, un stat din Midwest în care preşedintele a participat la un miting electoral miercuri, se poate vota de la 5 octombeie, iar joi peste 325.000 de alegători au votat, potrivit Projet Election, scrie News.ro.

La Newton, un orăşel din comitatul Jasper, mobilizarea este vizibilă. ”În 2016, am avut 8.200 (de voturi anticipate) în acest comitat, iar cu trei săptămâni înainte de alegeri avem deja 8.000, deci vom bate recordul”, declară pentru AFP un reprezentant al unei secţii de votare, Dennis Parrott.

Unii alegători, ca Jeff Maki, care se fereşte de votul prin corespondenţă, se tem că buletinul ar putea să nu sosească la timp pentru a fi luat în calcul.

”Pentru a fi sigur că votul meu contează, aş vrea să votez personal şi în avans”, declară acest agent de asigurări, în vârstă de 44 de ani, care votează cu conservatorii. Donald Trump a obţinut o victorie în acest stat în 2016.

NECÂŞTIGATE ÎN AVANS

Dinamica este pentru moment în favoarea fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama, însă rezultatul alegerilor nu a fost decis nici pe departe, avertizează profesorul Michael McDonald, conducătorul Projet Election.

”Noi am avertizat cu privire la faptul că importanta tendinţă democrată de a vota în acest stadiu nu trebuie să fie considerată un indiciu al faptului că domnul Biden a câştigat dinainte”, subliniază el, pentru că ”este foarte probabil ca republicanii să iasă în număr mare pentru a vota personal” în ziua aegerilor.

În total, 43 de state şi capitala federală Washington au implementat sisteme de vot ancticipat în alegeri. Aproape 75 de milioane de buletine de vot prin corespondenţă au fost comandate sau trimise - mai mult decât dublu faţă de cele 33 de milioane din 2016, iar cutii poştale speciale sau puncte de colectare au fost instalate.

Aceste măsuri răspund unei cereri puternice a alegătorilor, care se tem să fie contaminaţi cu covid-19 în cazul în care se deplasează la 3 noiembrie în secţii de votare aglomerate.

În Texas, comitatul Harris, în care se află metropola Houston, a înregistrat un număr-record de voturi de la deschiderea secţiilorde votare, marţi. Potrivit unor date preliminare, 128.186 de persoane s-au deplasat în prima zi, reprezentând aproape dublul celor de acum patru ani. În total, au fost exprimate peste 525.000 de voturi - atât în persoană, cât şi prin corespondenţă - în două zile.

VAL ROŞU

În Georgia, Projet Election a numărat 916.000 de alegători care au votat anticipat, dintre care unii au aşetptat zece ore pentrua-şi face datoria civică.

Votul anticipat a început joi şi în North Carolina, unde fiecare tabără îşi mobilizează trupele.

Kamala Harris, partenera de cursă a lui Joe Biden, a fost nevoită să se mulţumească cu un miting virtual, după ce şi-a anulat vizita la Asheville, din precauţie, după ce doi membri din anturajul său au fost testaţi pozitiv cu covid-19.

Donald Trump s-a dus la Greenville, unde le-a promis susţinătorilor săi ”un frumos, mare val roşu” - culoarea Partidului Republican.

Locatarul Casei Albe denunţă votul prin corespondenţă, care ar antrena anul acesta, consideră el, ”fraude de o amploare fără precedent” în beneficiul adversarului său - în pofida faptului că nu există probe cu privire la nereguli generalizate în alegerile precedente.

”Nu trece măcar o zi fără să citim că au avut loc pungăşii, însă valul roşu va rupe tot”, a declarat el, îndemnându-şi trupele să voteze ”la 3 noiembrie şi înainte de asta, când se deschide votul”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: