image
Sursa foto: jurnal.md

N-au apă de calitate, nici canalizare, dar au luat un credit scump, pentru Kotovski; Botnari: „Monumentul este boștură”

Consiliul municipal Hâncești a decis săptămâna trecută să ia un credit de 2,5 milioane de lei de la BC Victoriabank, cu o rată a dobânzii de 8,5%. Circa 300 de mii de lei din aceștia vor fi investiți în reparația monumentului lui Grigore Kotovski din Hâncești.

Autorii proiectului și-au propus să repare din acești bani o stradă „în variantă albă”, să construiască un WC, să repare monumentul lui Kotovski și să efectueze unele lucrări de amenajare a parcului din centrul localității. „Noi, câțiva consilieri, am fost împotriva acestei decizii. Este de neacceptat ca pe timp de criză pandemică să contractezi un credit costisitor și să investești 298 de mii de lei din acesta într-un monument controversat. Eu am alte viziuni despre acest Kotovski, spre deosebire de primarul care l-a ridicat la rang de cetățean de onoare”, a declarat consilierul municipal Grigore Cobzac, citat de Gazeta de Chișinău.

Grigore Cobzac a mai declarat că locuitorii orașului Hâncești se confruntă cu probleme foarte mari, cum ar fi lipsa canalizării și a apei potabile de calitate. Doar 17-20% din gospodăriile din or. Hâncești sunt conectate la momentul actual la canalizare.

„Sunt câteva probleme reale cu care se confruntă oamenii și, dacă autoritățile ar reieși din interesele cetățenilor, sunt sigur că azi am trăi mult mai bine”, spune consilierul.

De cealaltă parte, Alexandru Botnari, primarul de Hâncești, ține să precizeze că din suma de circa 300 de mii de lei va fi reparat „nu doar monumentul lui Kotovski”, ci și pavajul și „întreg complexul” din jurul acestuia. „Nu se amenajează doar monumentul lui Kotovski. Sus el arată bine, dar postamentul este boștură, cad bucăți de tencuială din acesta. Copiii se joacă prin găurile acelea și e periculos. Vom amenaja tot teritoriul din jurul acestuia, vom amplasa scaune, vom construi alei, ca să atragem turiști și aceștia să se poată plimba fără riscuri”, a spus Alexandru Botnari.

La întrebarea de ce a fost nevoie de contractarea unui credit în acest scop și nu s-a recurs la propriile venituri ori la atragerea unor proiecte, primarul a declarat că la momentul actual primăria nu dispune de bani. „Creditul a fost luat pentru un an. Până la toamnă vom colecta suma necesară, din impozite, vânzări și vom începe restituirea acestuia”, a mai spus Botnari.

Grigore Cobzac ne-a informat că intenționează să conteste împreună cu alți consilieri decizia respectivă imediat ce documentul va fi publicat de Cancelaria de Stat.

Amintim că primarul de Hâncești l-a făcut om emerit pe Grigore Kotovski în 2018, atunci când l-a comparat pe descendentul lumii criminale din Basarabia cu Robin Hood. Botnari a semnat o decizie prin care i-a conferit post-mortem acest titlu cu prilejul vizitei unei nepoate a lui Kotovski din Federația Rusă la Hâncești.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: