image
Sursa foto: jurnal.md

Un tribunal din Suedia a respins cererea Komaksavia Airport Invest împotriva R. Moldova; Ce despăgubiri va primi statul

Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova. Decizia a fost luată astăzi, 3 august.

Totodată, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216,678 de mii de euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală.

Prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia i-a solicitat Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova să continue executarea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora.

Mai mult, Komaksavia i-a solicitat Tribunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune.

„Aceste cereri au fost respinse, Tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău. Dimpotrivă, precum s-a menționat, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422,500 mii euro, lăsându-le pe seama Komaksavia”, a precizat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

jurnal.mdjurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: