image
Sursa foto: bizlaw.md

Un angajat al IP Sângerei, condamnat la pușcărie, după ce a cerut și primit mită pentru a nu documenta un șofer drogat

Un inspector din cadrul Inspectoratului de Poliție Sângerei a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și amendat cu 200.000 de lei, pentru complicitate la corupere pasivă. De asemenea, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.

Inspectorul este acuzat că, la 30 ianuarie 2020, acționând în complicitate cu un ofițer de investigații, tot din cadrul Inspectoratului de poliție Sângerei, au pretins și au primit ilegal de la denunțător, suma de 6000 de lei, pentru a nu transmite materialele acumulate în privința acestuia organului de urmărire penală responsabil să investigheze acțiunile sale pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate produsă de droguri, precum și pentru a nu-i întocmi acestuia un proces-verbal contravențional pentru consumul de droguri.

În procesul examinării cauzei penale, inspectorul vizat nu și-a recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii incriminate și în condițiile date, cauza penală în privința acestuia s-a examinat în procedură generală.

În vederea asigurării executării sentinței, la pronunțarea deciziei instanța de judecată a dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de obligare de a nu părăsi țara până la rămânerea definitivă a sentinței de condamnare.

În partea ce se referă la cea de-a doua persoană implicată, cu statut de ofițer de investigații, deoarece acesta și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate, cauza penală în privința sa, a fost disjunsă într-o procedură separată, fiind examinată pe baza probelor administrate la faza de urmărire penală. Astfel, prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Sângerei din 23 decembrie 2020, ofițerul de investigații vizat a fost condamnat închisoare pe un termen de patru ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de probă de trei ani, cu amendă în mărime de 3000 unități convenționale, echivalentul a 150 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 5 ani.

La pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus confiscarea în beneficiul statului a sumei de 6000 de lei, anexați la materialele cauzei, ca bunuri rezultate din infracțiune.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: