image
Sursa foto: chișinău.md

S-a dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din Chişinău

Primăria municipiului Chișinău și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din centrul capitalei. Este vorba de o parcare mutlietajată, automatizată, de tip ascensor, cu patru niveluri, cu 40 de locuri de parcare.

Potrivit agentului economic, construcţia începe astăzi, iar până la ziua oraşului parcarea va fi dată în exploatare, la un preţ accesibil, transmite IPN. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că implementarea proiectului a întâmpinat dificultăți birocratice, însă la momentul actual actele sunt în regulă. Potrivit lui, agentul economic urmează să implementeze prima parcare mutietajată de tip modular. „Parcările sunt un subiect-prioritate pentru Primăria Chișinău. Avem parteneri şi din România. În paralel, facem Studiul calitativ şi cantitativ pe partea de eventuale costuri, taxe. În acest an vom crea mai multe parcări, începând cu „La izvor”, o parcare de aproximativ 500 de locuri”, a spus edilul.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a salutat inițiativa, în contextul în care blocul de studii nr.2 de pe strada 31 August 1989 avea probleme cu parcările în zonă pentru profesori, studenţi şi vizitatori. „Investitorii au venit cu un concept inovativ, interesant pentru Republica Moldova. Nu este ceva nou, există în cele mai mari capitale ale lumii astfel de parcări automatizate, parcări care vor servi un exemplu pentru studenţii noştri să elaboreze diverse aplicații mobile sau să încercăm să extindem conceptul de smart în această parcare”, a spus rectorul.

Viorel Bostan a adăugat că proiectul e o oportunitate pentru studenţii UTM şi cadrele didactice de a extinde tehnologiile inovatoare, iar conceptul poate fi extins în mai multe zone ale oraşului. Rectorul a precizat că investitorul e unul privat, iar UTM oferă doar teritoriul în locaţiune. „Investitorul implementează parcarea, el o exploatează, iar noi si vom veni cu diverse contribuţii la nivel de tehnologii”, a completat Viorel Bostan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: