image
Sursa foto: Profimedia

Scandal de amploare înaintea Cupei Mondiale. FIFA, somată să achite despăgubiri de sute de milioane de dolari

Amnesty International a somat, joi, FIFA să acorde o compensaţie de cel puţin 440 de milioane de dolari pentru nerespectarea drepturilor muncitorilor migranţi în Qatar, ţara gazdă a Cupei Mondiale din 2022.

Cererea Amnesty, susţinută de alte organizaţii de apărare a drepturilor omului, vine ca urmare a rapoartelor privind condiţiile proaste de lucru oferite muncitorilor de pe şantierele Cupei Mondiale, la Doha.

ONG-ul Amnesty International a documentat situația în care se află 34 de angajați de la opt companii de securitate din Qatar.

Agenții de securitate lucrează luni la rând fără să beneficieze de zile libere, potrivit Amnesty. În plus, angajații care au protestat și și-au luat zilele libere legale au fost sancționați de către angajatori, cu scăderea salariului.

“FIFA trebuie să aloce cel puţin 440 de milioane de dolari pentru repararea daunelor suferite de sute de mii de muncitori migranţi, victime ale încălcărilor drepturilor omului în Qatar în timpul pregătirilor Cupei Mondiale 2022”, se arată într-un comunicat al Amnesty.

Amnesty International consideră că FIFA și organizatorii Cupei Mondiale nu au luat atitudine față de aceste “abuzuri” și nu s-au delimitat de această situație, având posibilitatea să rezilieze contractele cu companiile care au astfel de practici.

Potrivit unei investigații The Guardian, peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar din 2010, anul în care țara din Golf a fost desemnată organizatoare Cupei Mondiale, și până acum. Ei provin din state ca Nepal, Sri Lanka, India, Pakistan sau Bangladesh.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: