image
Sursa foto: Gov.md

Tiraspolul a refuzat să participe în Grupul de lucru care urma să discute situația referitor la pandemie

Autoritățile neconstituționale de la Tiraspol au refuzat să participe la ședința Grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății, care urma să aibă loc astăzi în format video-conferință la sediul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Grupul de lucru urma să se reunească astăzi la ora 11, pentru a discuta mai multe subiecte legate de modul de gestionare a situației epidemiologice în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, accesul la serviciile medicale, dreptul la sănătate și alte aspecte relevante. Tiraspolul a anunțat luni seara însă că nu va participa la ședință.

În acest context, reprezentantul Republicii Moldova în reglementarea transnistreană, Cristina Lesnic, și-a exprimat regretul în legătură cu această decizie, care nu permite asigurarea cooperării la nivel de experți medicali în domeniul sănătății, pentru a oferi cetățenilor din regiune servicii medicale de calitate.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău amintește că platforma de comunicare pentru experți aparține reprezentanților politici în procesul de negocieri în corespundere cu Regulamentul grupurilor de lucru din 2011.

Amintim că Tiraspolul a refuzat și anterior să discute în cadrul Grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății.

După mai multe încercări eșuate, Comisia Unificată de Control a reușit să se întrunească săptămâna trecută la Bender în cadrul unei ședințe la care au fost discutate subiectele legate de instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale. Totodată a fost discutată blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări, cât și circulația neautorizată a tehnicii militare prin zona de securitate.

La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din zona de securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului au refuzat să dea un răspuns clar când planifică să elimine aceste impedimente.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: