image
Sursa foto: Reuters

Președintele Emiratelor Arabe Unite susține revenirea Siriei în familia arabă

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite i-a comunicat duminică omologului său sirian că este timpul ca Damascul, mult timp izolat diplomatic, să se întoarcă în familia arabă, în cadrul unei întâlniri la Abu Dhabi, informează AFP și Agerpres.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, alături de soţia sa, Asma, se află într-o vizită oficială în Emirate, a doua sa vizită în Golf după cutremurul din Siria de la începutul lunii februarie, într-un moment în care mai multe ţări arabe reiau contactele cu Damascul.

„Siria nu a fost alături de fraţii săi de prea mult timp şi a sosit vremea să se întoarcă la ei şi la mediul său arab", a declarat preşedintele emiratez Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.

Preşedintele Assad a fost izolat diplomatic după declanşarea reprimării revoltei populare care a degenerat în război civil, în 2011. După cutremurul din Siria, ţările arabe şi-au intensificat contactele şi au trimis ajutoare Damascului.

Anterior, preşedintele emiratez a menţionat că a purtat cu Bashar al-Assad „discuţii ce vizează dezvoltarea relaţiilor bilaterale", în special pentru a explora modalităţi de consolidare a cooperării pentru a accelera stabilitatea şi progresul în Siria şi în regiune".

„Poziţia Emiratelor este clară cu privire la necesitatea ca Siria să se întoarcă în" familia arabă, a declarat Anwar Gargash, prim-consilier al preşedintelui emiratez”. Acest lucru a fost confirmat de Alteţa Sa, şeicul Mohammed bin Zayed, în timpul întâlnirii de astăzi", a scris el pe Twitter.

În cadrul întrevederii de duminică, preşedintele Bashar al-Assad a lăudat rolul Emiratelor în consolidarea relaţiilor dintre ţările arabe, spunând că aceste relaţii ar trebui să fie "fraterne", potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei siriene.

Preşedintele sirian, a cărui ţară a fost exclusă din Liga Arabă la sfârşitul anului 2011, a vizitat Sultanatul Oman pe 20 februarie, o premieră în 12 ani de război în Siria. Un mediator discret, dar important pe scena diplomatică, Oman este una din puţinele ţări arabe, şi singura din Golf, care a menţinut mereu relaţii diplomatice oficiale cu Damascul încă de la începutul războiului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: