image
Sursa foto: msmps.gov.md

DOC: Deși Parlamentul a permis achiziția vaccinului prin negocieri directe cu producătorii, procesul are loc cu intermediari

Deși la 12 martie, deputații au aprobat un proiect de lege care prevede procurarea simplificată și rapidă a vaccinurilor anti-COVID, fapt ce permite negocierea directă cu producătorii, autoritățile din RM au decis să anunțe o licitație pentru procurarea celor 400 de mii de doze de vaccin.

Recent Guvernul demisionar a alocat din fondul de rezervă 70 de milioane de lei pentru procurarea vaccinului. Parlamentul a dat posibilitatea autorităților din domeniul sănătății să procure vaccinul direct de la producător. În pofida acestui fapt Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a publicat la 18 martie, curent, un anunț de licitație privind procurarea vaccinului.

Punctul 17 al Anunțului de participare la achiziția de vaccin prevede că licitația va fi electronică, fapt care presupune că la licitație vor participa doar companii locale care dispun de semnătură electronică, adică intermediari.

Totodată, dacă vaccinul nu este autorizat condiționat în R. Moldova, ofertantul trebuie să prezinte dovada autorizării condiționate a vaccinului în țara de origine. Adică orice vaccin de pe piață este eligibil pentru a fi cumpărat de către Guvernul Republicii Moldova. 

Surse ale Jurnal.md ne-au prezentat câteva documente care demonstrează modul în care autoritățile pregătesc terenul pentru achiziția de vaccin. Spre exemplu, este interesată de licitație SRL Medeferent Grup.

Potrivit bizzer.md SRL Medeferent Grup este o companie fondată în anul 2000 de Groisman Gregoriy și este condusă de Alexia Caisân. Compania este licențiată în activități de construcții și transport auto de călători.

docdoc

docdoc
docdoc
docdoc

În contextul achiziției de vaccinuri, proces extrem de important pentru cetățenii Republica Moldova, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Igor Curov a emis și un document cu un adresant destul de confuz, în calitate de destinatar figurează „Guvernele țărilor producătorilor de vaccin anti-Covid-19”.

docdoc
docdocdoc

Sursele Jurnal.md pun la îndoială că marile companii producătoare de vaccinuri, pentru care la momentul actual se dă o mare bătălie, vor avea timp să se documenteze și să se conformeze cerințelor stipulate în licitația anunțată de autoritățile RM. Or Parlamentul de aceea a și permis negocierea directă cu marii producători.

Totodată amintim că Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a transmis prin poștă electronică marilor producători de vaccin, printre care AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sputnik V, Covishield, notificarea privind lansarea procedurii de achiziții publice a celor 400 000 de doze de ser prin negociere directă și fără anunț prealabil.

Atât doar că autoritățile din RM au oferit doar patru zile producătorilor de vaccin pentru a ne face o ofertă pentru cele 400 000 de doze.

„Până pe 29 martie aceste companii trebuie să se familiarizeze cu legislația Republicii Moldova, să completeze formularele aferente, să ofere o garanție a ofertei în valoare de 0.5% din contract și să stabilească că pot asigura livrarea vaccinului în Republica Moldova în termen de 20 de zile de la semnarea contractului. Să sperăm că marii producării vor reuși în patru zile lucrătoare să facă toate aceste lucruri”. a menționat anterior deputatul PAS Dan Perciun, pe pagina sa de facebook.

La rândul său președintele Maia Sandu a atenționat, în cadrul unei emisiuni televizate, că licitația demarată de autorități conține elemente dubioase și țintește procurarea unui singur tip de vaccin - cel mai probabil „Sputnik V”.

Atât Maia Sandu, cât și Dan Perciun susțin că R. Moldova ar trebui să beneficieze de mai multe vaccinuri anti-COVID și la prețuri accesibile.

Amintim că criteriul de bază, conform căruia va fi determinat câștigătorul licitației,  va fi prețul cel mai scăzut al preparatului. Învingătorul licitației va semna un contract cu autoritățile Republicii Moldova valabil în perioada 12 aprilie 2021 – 30 iunie 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: