image
Sursa foto: Profimedia Images

Contractul de gaze: „Pentru Gazprom este important să rămână monopolist pe piața noastră”

Contractul de gaze dintre Gazprom și Republica Moldova a fost discutat în această seară la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit invitaților din studio, prețul cu care Republica Moldova achiziționează gaz din Federația Rusă este unul bun în comparație cu prețul cu care cumpără statele vecine.

„Eu cred că în urma acestui contract au de câștigat ambele părți. Noi câștigăm, pentru că obținem un preț relativ acceptabil, puteam să obținem și un preț și mai bun, dar trebuia să oferim ceva în plus politic, și acest lucru nu s-a negociat, nu s-a pus în discuții. În aceste condiții cred că este un preț relativ ok, mai jos decât cel de pe piață cu mult. Pentru Gazprom este important să rămână monopolist pe piața noastră. Ei punctează serios în acest meci pe care ei îl poartă la nivel european”, a declarat comentatorul politic Corneliu Ciurea.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru afirmă că cel mai important lucru este că acest contract a fost semnat pe cinci ani.

„În primul rând am obținut un contract pe cinci ani. Până acuma toți acei lideri naționali care se prezentau că aveau relații foarte bune la Kremlin nu reușeau decât să prelungească contractul pe un an de zile. Cinci ani de zile asta îți oferă și o previziune, și o predictibilitate pe viitor. 450 de dolari pentru luna noiembrie este un preț destul de bun. Reușim în sfârșit să avem acest volum de gaze imediat și nu avem alte obligații politice, cel mai important”, a declarat deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Directorul executiv IPIS afirmă că prețul cu care cumpără RM gaz din Federația Rusă este destul de bun în comparație cu prețul la care cumpără statele vecine.

„Este un preț foarte bun pentru RM. Dacă compari cu 1200 de acum 10 zile de la Energocom și 450 de dolari este un preț foarte bun. Este un preț destul de bun în comparație și cu statele vecine, cu prețul care îl vând și îl vând cu mici diferențe.(...)Ce ține de cinci ani de zile, pe de o parte e bine, dar trebuie să vedem detaliile. Eu cred că anume acest acord interguvernamental ne va explica foarte multe lucruri pe care noi acuma nu le știm. Și cred că nici partea moldovenească, nici rusească”, spune Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS.

comentarii: