image
Sursa foto: jurnal.md

Șeful ANSP: „Eu nu-s specialist în nunți și cumetrii”; Ce spune despre sancțiuni după nunta fiului premierului Chicu

„Nunta e cu mireasă și mire, cumetria cu nănași și lăturași”, afirmă șeful ANSP, Nicolae Furtună, care a punctat că CNESP interzice nunțile și cumetriile cu participarea a mai mult de 50 de persoane. Totuși Furtună a evitat să răspundă la întrebarea dacă urmează sancțiuni după ce premierului Ion Chicu a organizat nunta fiului său pe 28 august.

În plină pandemie, pe 28 august, premierul Ion Chicu a organizat nunta filului său într-o locație de lux din raionul Ialoveni, cu toate că anterior susținea că o va amâna.

Astăzi, în cadrul conferinței Ministerului Sănătății Muncii și Protecței Sociale, șeful ANSP, Nicolae Furtună, a fost întrebat care este diferența dintre o nuntă, o cumetrie și un eveniment la care participă nu mai mult de 50 de persoane.

Eu am să vă răspund sincer, eu nu sunt specialist în nunți și cumetrii. Deci CNESP a aprobat felul de evenimente care sunt permise, acolo sunt excluse nunțile și cumetriile cu participarea a nu mai mult de 50 de persoane, și lucrul acesta a fost efectuat după un pressing enorm atât din partea populației generale, cât și din partea industriei care vroia să readucă oamenii în activitate, să le plătească salarii și să își desfășoare activitatea propriu-zisă”, a spus Furtună.

Ieri, 1septembrie, Ion Chicu a declarat la un post privat de televiziune că evenimentul din 28 august nu a fost o nuntă, ci o „masă de sărbătoare”.

De cealaltă parte, Nicoale Furtună a dat azi definiția nunții, spunând că „nunta este cu mire și mireasă”.

Care-i diferența dintre nuntă și cumetrie, nu sunt eu cel care trebuie să vă spună. Nunta e cu mireasă și mire, cumetria cu nănași și lăturași, dacă mai în glumă, mai în serios. Ideea era ca evenimentele să nu depășească 50 de persoane și riscul pentru nunți si cumetrii este apropierea fizică și contactul fizic foarte apropiat. Și dacă ar fi să danseze la acest eveniment doar soțul și soția care se află în permanență împreună, este o chestie, iar atunci când au loc evenimente de felul cum se petrec în Republica Moldova, riscul este unul iminent pentru că apropierea fizică e produsă cu riscul de a contracta virusul. Asta a fost înțelegerea cheie și este valabilă pentru toată lumea”, a declarat Furtună.

La fel, șeful ANSP a fost întrebat dacă administrația localului unde Ion Chicu a organizat nunta fiului său, cât și familia acestuia, vor fi sancționați. Acesta a declarat că nu este pregătit pentru a răspunde la o asemenea întrebare.

Eu nu cunosc dacă localul a fost sancționat sau nu, chiar nu cunosc. Dar săptămânal sunt organizate briefinguri cu serviciile competente din țară, fac referire la: MAI, ANSA, ANSP, unde aplicăm numărul sancțiunilor în urma nerespectării măsurilor de protecție întru evitarea răspândirii noului tip de coronavirus. Acum nu sunt pregătit să vă dau date. Asta se va întâmpla vineri. Dar, cu siguranță, au fost sancțiuni”, a spus Nicolae Furtună.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: