image
Sursa foto: Jurnal.md

Prognoze sumbre: Dacă cetățenii vor ignora recomandările autorităților, RM ar putea înregistra 31 mii de cazuri de Covid-19

Potrivit unor prognoze realizate de experții Agenției Naționale de Sănătate Publică dacă cetățenii RM vor ignora recomandările autorităților, până la mijlocul lunii mai am putea înregistra 31 mii de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Pe moment rata de contagiozitate în R. Moldova este de 2,6, iar durata de incubație medie e de șase zile. În aceste condiții până la mijlocul lunii mai RM ar putea înregistra în jur de 31 mii de cazuri de îmbolnăviri, spun experții ANSP. Dacă vor fi respectate măsurile de izolare și de testare, atunci rata de contagiozitate de la o persoană la alta poate scădea până la 1,5, diminuând astfel morbiditatea de aproximativ zece ori, inclusiv și povara de spitalizare.

„Până nu demult, noi ziceam că rata va fi de 28 de mii de îmbolnăviri. În momentul în care se va merge pe un scenariu mai critic rata de infectare poate fi mai înaltă. Dar sperăm foarte mult că măsurile întreprinse, inclusiv responsabilitatea manifestată de unii cetățeni care respectă recomandările autorităților, ne vor ajuta să mergem pe un scenariu cu efecte mai puțin dureroase decât ar putea fi în situația în care populația nu se va responsabiliza”, a menționat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Amintim că în RM numărul deceselor provocate de Covid-19 a ajuns la 9. Numărul celor infectați este de 591 de persoane.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: