image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Primii soldați care au intrat în Irpin, după ce localitatea a fost eliberată de ruși, au fost trei moldoveni

Primii soldați ucraineni care au intrat în orașul Irpin de lângă Kiev, după ce localitatea a fost eliberată de ruși la sfârșitul lui martie, au fost trei moldoveni din Legiunea Internațională a Ucrainei. Unul dintre aceștia a fost Arslan Safarmatov, fost polițist în Brigada cu destinație specială „Fulger”, despre care Jurnal.md a realizat anul trecut filmul Factura. Tot el este autorul jurnalului de front pe care portalul nostru l-a publicat în perioada 18 aprilie – 3 mai.

🔴 Primii soldați care au intrat în orașul Irpin de lângă Kiev, după ce localitatea a fost eliberată de ruși la sfârșitul lui martie, au fost trei moldoveni din Legiunea Internațională a Ucrainei. Unul dintre aceștia a fost Arslan Safarmatov, care a acceptat să-și dezvăluie numele și a acordat un interviu cutremurător pentru Jurnal.md. https://www.jurnal.md/ro/news/cf8bff06edeea89c/moldoveanul-arslan-safarmatov-ranit-in-ucraina-a-revenit-acasa-ma-duc-inapoi-sa-le-bat-botul-la-rusi-interviu.html Posted by Jurnal.md on Thursday, 30 June 2022

În cadrul unui interviu pentru Jurnal.md, Safarmatov își amintește astfel despre ziua în care Legiunea a eliberat Irpinul:

„După o zi întreagă de lupte grele, rușii au fugit de acolo. Iar din primul grup de soldați, care a mers prin tot orașul, până la Bucea, după eliberare, am făcut parte doar eu și alți doi moldoveni. Ne aflam în cercetare și am mai depistat niște lunetiști ruși, pe care i-am nimicit, am scos și foarte multe mine. Oamenii plângeau de bucurie, văzându-ne în celăllat capăt al Irpinului și înțelegând că ucrainenii au eliberat orașul”.

În aceste zile, Arslan Safarmatov a revenit acasă, după ce a suportat o traumă gravă la Severodonețk. Cu toate acestea, el dă asigurări că va reveni pe câmpul de luptă. Menționăm că, în 1992, el a luptat și în Transnistria, fiind singurul ostaș moldovean care a revenit atunci pe câmpul de luptă după ce a fost la un pas de moarte, fiind împușcat la distanța de un centimetru de la inimă și rămânând fără jumătate dintr-un plămân.

Textul integral al interviului îl puteți citi aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: