image
Sursa foto: Facebook // Pretura sectorului Centru

Primăria izolează pereții pasajului subteran de la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Ciuflea cu polistiren

Primăria izolează pereții pasajului subteran de la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și strada Ciuflea cu polistiren utilizat la termoizolarea locuințelor. Imaginile publicate pe internet au generat comentarii hazlii din partea internauților. Pretura Centru și primarul Ion Ceban au încercat să argumenteze utilizarea acestei tehnologii, dar nu au făcut decât să amplifice scandalul.

Potrivit autorităților municipale, peste polistiren urmează a fi aplicată teracotă. Oamenii, între care și specialiști în construcții, care trec prin preajmă spun că se face lucru de mântuială și se irosesc milioane de lei.

Lucrările de reparație erau și ieri în toi. La fața locului, au fost surprinși mai mulți muncitori care continuau să acopere pereții pasajului cu plăci de polistiren.

Trecătorii, printre care s-au regăsit chiar și muncitori în construcții, au rămas uimiți de ingeniozitatea autorităților. Alții cred că s-a optat pentru această variantă pentru a economisi bani.

După ce luni Pretura sectorului Centru a publicat mai multe fotografii pentru a arăta cum avansează procesul de reabilitare a pasajului subteran, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, l-a luat peste picior pe primarul Ion Ceban.

„Ivan a decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului. A început cu subteranele”, a ironizat Spânu într-o postare pe Facebook.

Replica a venit din partea purtătorului de cuvânt al primarului, Natalia Ixari, care a asigurat că în legătură cu acest caz vor veni cu explicații specialiștii și agentul economic contractat pentru a face lucrările.

Deocamdată, au reacționat însă doar Ion Ceban și Pretura Centru. Potrivit lor, respectiva tehnologie este cea mai optimă pentru structura pereților din subterana dată, iar termoizolarea se face pentru a-i proteja de formarea condensatului între perete și teracotă. Specialiștii spun însă că fanteziile celor care execută acest proiect depășesc limitele normalității și sugerează că investiția reprezintă bani aruncați în vânt.

„Dar care este logica? Până la urmă, ce protejăm noi? Ce va izola termic? Un perete și terenul? Nu cunosc, poate sunt niște încăperi acolo și le protejează termic.Eu nu văd de ce să punem polistiren acolo, dacă e o subterană și nu sunt careva încăperi. În cazul dat, există riscul ca polistirenul dat să fie afectat mecanic de unii trecători, de unele persoane, pentru că este în primul rând un material termoizolant și are o densitate mai mică decât cea a teracotei”, a explicat Vitalie Știrbu, inspector în cadrul Agenției Pentru Supraveghere Tehnică:

Licitația pentru reparația subteranei a fost câștigată de firma „Magda SRL”. Valoarea proiectului este de 10 milioane de lei. Echipa Jurnal TV a apelat reprezentanții firmei pentru a afla care au fost motivele pentru care s-a optat pentru izolarea termică a pereților, însă nu a răspuns nimeni la telefon.

„Inovația” autorităților municipale de la Chișinău nu este însă prea originală. Un asemenea caz s-a întâmplat și peste Prut, în 2014, când gardul unui cimitir din Craiova a fost izolat termic cu polistiren. În acest caz, meșterii argumentau însă utilizarea acestei metode doar în scopul îndreptării pereților.

Noutăţile partenerilor

comentarii: