image
Sursa foto: jurnal.md

Partidul ȘOR cere ca în sezonul rece să fie interzisă deconectarea de la gaz a consumatorilor care nu pot achita facturile

Fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR” solicită să fie interzisă prin lege deconectarea de la rețeaua de gaze naturale a consumatorilor care nu-și achită la timp facturile, pe perioada sezonului rece și a situației de urgență. Deputații consideră că oamenii care nu-și permit să efectueze aceste plăți acum, să o poată face mai târziu, fără să riște să rămână fără gaz în plină iarnă.

Într-un briefing de presă, deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a menționat că, în ultima vreme, mai mulți consumatori casnici au primit avertizări din partea MoldovaGaz prin care sunt somați să-și achite facturile, în caz contrar vor fi deconectați de la rețea.

„Să nu uităm că există multă lume, în special oameni în etate, pensionari, persoane social-vulnerabile, ale căror venituri sunt în jur de 2000 de lei sau chiar mai puțin. Vă imaginați ce înseamnă pentru ei o factură pentru încălzire, care acoperă sau chiar depășește tot venitul lor lunar? Bineînțeles că acești oameni au de ales una din două – fie să-și achite facturile și să moară de foame, fie să nu-și achite facturile și să fie deconectați, respectiv să moară de frig”, a menționat deputatul.

Reghina Apostolova a mai precizat că este indispensabil ca cetățenii să beneficieze de protecție și să fie ajutați în această perioadă complicată.

„Ieri, mai mulți exponenți ai majorității parlamentare se arătau revoltați de faptul că Gazprom nu vrea să facă nicio concesie și nu acceptă întârzieri la efectuarea plăților. Exact în aceeași situație sunt cetățenii noștri, care au un contract semnat cu furnizorul de gaze naturale, dar nu sunt în măsură să efectueze plățile la timp. Îndemnăm, așadar, majoritatea parlamentară să fie mai bună decât Gazpromul și să vină în întâmpinarea propriilor cetățeni”, a adăugat Apostolova.

La rândul său, deputatul Petru Jardan a precizat că măsura îi vizează, în special pe oamenii nevoiași.

„Interzicerea deconectării consumatorilor de gaz în cazul datoriilor este o măsură care vine în sprijinul populației. Noi acum discutăm despre consumatorii nevoiași, nu de cei care au sute de metri pătrați și nu doresc să achite facturile din varii motive. Mai ales că avem un precedent când a fost interzisă prin lege evacuarea datornicilor din apartamente în sezonul rece. Ceva similar propunem și noi acum”, a declarat deputatul.

În altă ordine de idei, Petru Jardan s-a arătat nedumerit de ce, într-o situație atât de complicată, subiectul importului de gaze naturale nu este discutat la cel mai înalt nivel.

„Dacă tot vorbim despre o problemă majoră, nu este clar de ea nu se ocupă prim-ministrul, președintele țării. Și aici mă refer la întâlnirile de rang înalt. Ni se tot spune că nu negociem suveranitatea Republicii Moldova. Păi nimeni nici nu insistă, nu propune să se negocieze suveranitatea țării. Orice problemă, în secolul în care trăim ar trebuie rezolvată prin dialog. Dar noi nici măcar n-am încercat să avem acest dialog”, a conchis deputatul Partidului „ȘOR”, Petru Jardan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: