image
Sursa foto: jurnal.md

Venitul lunar minim se va majora de la 1 aprilie cu „tocmai” 61 de lei, echivalentul a șase kilograme de cartofi

Guvernul a decis astăzi indexarea cu 4,8% a venitului lunar minim garantat, în timp ce inflația în 2019 a constituit 12,4% la produsele alimentare, cele mai mari prețuri înregistrându-se la legumele proaspete. În luna ianuarie s-au majorat și tarifele la transportul interurban – cu 25%.

Astăzi guvernul a decis indexarea cu 4,8% a venitului lunar minim garantat, reieșind din creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent. Începând cu 1 aprilie 2020, după indexare, venitul lunar minim va constitui 1.107 lei, mai mult cu 61 de lei decât în 2019, când acesta era de 1.056 de lei.

Biroul Naţional de Statistică informează că, în luna decembrie a anului trecut inflaţia anuală pentru ultimele 12 luni a constituit 7,5%, inclusiv la produse alimentare – 12,4%, mărfuri nealimentare – 5,2% și servicii prestate populaţiei – 3,5%.

În ultimul an, cel mai mult s-au scumpit fructele, ouăle, legumele, laptele și produsele lactate.

În mai 2019, Republica Moldova a fost zguduită și de majorarea prețului la cartofi, când aceștia au ajuns să coste până la 22 de lei pentru un kilogram. În acest an, în piețe cartofii se vând începând cu 8 lei și ajungând până la 14 lei pentru un kilogram.

Astfel, indexarea venitului lunar minim garantat anunțat astăzi de către Guvern, care constitue cu 61 de lei mai mult, permite procurarea a șase kilograme de cartofi, dacă prețul unui kilogram este de 10 lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: