image

Kulminski despre contrabanda cu țigări: „Din acești bani erau plătiți în plicuri miniștrii, deputați, funcționari publici”

„Contrabanda cu țigări a fost ghidată și controlată de către autoritățile moldovenești. Întotdeauna a fost o sursă de venit rapid pentru politicienii din Republica Moldova care controlau vama, MAI, granicieri, alte structuri. A durat mulți ani și a adus profituri enorme. Inclusiv din acești bani erau plătiți în plicuri miniștrii, deputați și alți funcționari publici”, declară consilierul pe politică externă și planificare strategică al prim-ministrului Maiei Sandu, Vladislav Kulminski.

„În 2014, prin regiunea Transnistriană au trecut 10 miliarde de țigări. În 2015, după doar două săptămîni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul illegal a țigărilor prin magazinele duty free aflate pe segmentul Transnistrian a hotarului Moldo-Ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova.

Aceste fluxuri de contrabandă pot fi oprite în mod sigur dacă autoritarile moldovenești nu vor mai participa în această contrabandă, prin cîțiva pași imediați.

1) magazinele duty free și oportunitatea de a efectua comerțul fără taxe cu țigări prin Transnistria trebuie să fie anulata, adică situația să revină la situația înainte de schimbările legislative introduse în 2015. Să încerci să taxezi fluxuri de țigări prin Transnistria nu reprezintă o soluție, pentru că contrabanda va continuă, cît și participarea autorităților moldovenești în aceste scheme. La nivel legislativ aceste fluxuri trebuie să fie declarate illegale, adică oprite.

2) discuția serioasă despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul Transnistrian. Cele 8 puncte vamale comune trebuie să fie create, inclusiv încă 2 pe segmentul Transnistrian.

3) mandatul misiunii Europene de monitorizare EUBAM trebuie să fie prelungit.

4) cei care au creat scheme cu contrabandă și le-au promovat prin parlament trebuie să fie trași la răspundere.

5) Ambasadorul Republicii Moldova în Austria și OSCE, care a jucat un rol important în acest proces, trebuie să fie rechemat, să nu fie permis să mai exercite aceasta funcția”, a scris pe pagina sa de Facebook directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vladislav Kulminski.

comentarii: