image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Legea privind activitatea de asigurare și reasigurare, votată; Motivul pentru care Tuber a cerut anularea votului

Piața de asigurări și reasigurări va fi reglementată de o nouă lege. Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare a fost elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale, în cadrul proiectului de asistență tehnică ”Reforma pieței de asigurări din Moldova”.

Proiectul a fost aprobat, astăzi, cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sala ședințelor plenare, în prima lectură.

Legea urmărește consolidarea sectorului de asigurări și pregătirea pieței pentru așa-numită „Solvabilitate II” – punerea în aplicare a cerințelor de guvernanță internă și de gestionare a riscurilor de către companiile de asigurări, sporirea capacităților angajaților CNPF pentru evaluarea guvernanței și riscurilor, etc.

Proiectul de lege a fost supus procedurii de vot de două ori, după ce platforma „Pentru Moldova” a anunțat că se abține de la vot.

„Platforma „Pentru Moldova” nu votează. Cerem renumărarea voturilor”, a intervenit Marina Tauber, după ce Zinaida Greceanâi a anunțat că proiectul a fost votat în prima lectură „cu majoritatea voturilor”.

„Care e problema? Votăm conceptual în prima lectură, apoi puteți veni cu amendamente”, a menționat Greceanâi. „Noi ne abținem”, a insistat Tauber.

„Potrivit regulamentului, dacă un grup anunță vicierea votului, se anulează votul, și se votează din nou”, a propus Vasile Bolea.

Astfel, Zinaida Greceanâi a fost nevoită să anuleze votul și să supună din nou votului proiectul de lege.

„Rog să fiți mai atenți la ce examinăm ca să nu cereți anularea votului”, i-a dojenit președintele Parlamentului pe cei din „Pentru Moldova.

”Solvabilitatea II” se referă la cerințe cantitative, printre care capitalul minim și de solvabilitate; cerințe calitative, inclusiv managementul riscului, actuarial, de control intern și de audit intern; cerințe de raportare.

Printre prevederile legii sunt statuarea managementului riscului; cerința de capital minim care va fie realizată etapizat, timp de trei ani; transparența informației oferite publicului; condiții de licențiere a societăților de asigurare/reasigurare; îmbunătățirea procesului de supraveghere; modalitatea de gestiune a crizelor; competențele CNPF în calitate de supraveghetor; activitatea intermediarilor, etc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: