image
Sursa foto: Facebook/MECC

RESTANȚE salariale: Angajații mai multor teatre NU și-au primit banii; Ministrul Popovici: „Artistul trebuie să fie flămând”

Angajații din mai multe instituții teatral-concertistice încă nu și-au ridicat salariile pentru luna decembrie. Este vorba de Teatrul Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”, Teatrul Național „Mihai Eminescu, Teatrul Republican „Luceafărul”, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și Sala cu Orgă.

„Artistul trebuie să fie flămând” - astfel ar fi reacționat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul unei întâlniri cu artiștii. Astăzi, Popovici a anunțat că oamenii de cultură își vor putea ridica salariile pentru decembrie până marți, 28 ianuarie.

Mai mulți oameni de artă și-au expus nemulțumirea pe rețelele de socializare. Artiștii se plâng că pe lângă faptul că sunt remunerați cu un salariu mizer, sub minimul de existență, acum acesta ajunge cu o mare întârziere.

„Astăzi deja e data de 26 ianuarie, au trecut deja 21 de zile de când trebuiră să apară salariul mult asteptat. (...) Este vorba de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu", unde salariul ordinar al unui artist e în jur de 3500 de lei. (...) Domnul ministru Corneliu Popovici a fost în vizită la teatrul nostru recent și se grăbea atât de mult să părăsească sala, că nici nu a dorit să asculte toate părerile colegilor noștri, în schimb a zis o frază genială - „artistul trebuie să fie flămând”. Poate ar fi cazul să fie așa începând cu cei ce ne conduc, sunt sigur că dumneavoastră domnule ministru ați primit salariul la timp”, a menționat Victor Vdovicenco, angajat Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu".

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a venit cu replica, precizând că această frază nu îi aparține, ci este doar un citat dintr-un film sovietic.

Totodată, Popovici a publicat astăzi o postare pe rețelele de socializare în care a anunțat că oamenii de cultură își vor ridica salariile abia marți 28 ianuarie.

„În contextul finalizării procedurii de reorganizare a instituțiilor teatral-concertistice, fiecare instituție era obligată să deschidă conturi privind deservirea instituției publice la autogestiune prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor. Deschiderea conturilor trezoreriale se efectuează în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 215/2015. Pentru a nu crea dificultăți în activitatea instituțiilor, ministerul a solicitat deschiderea conturilor trezoreriale pentru recepționarea alocațiilor/subvențiilor de la bugetul de stat în termeni cât mai restrânși”, a explicat Popovici.

Totodată, acesta a menționat că instituțiile care încă nu s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului privind deschiderea conturilor trezoreriale vor fi convocate luni, 27 ianuarie, „pentru a discuta cauzele și dificultățile întâmpinate”.

salarii teatrusalarii teatru
salarii teatrusalarii teatru
teatru2teatru2

Noutăţile partenerilor

comentarii: