Potrivit raportului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2018, în instituţiile medicale de stat au fost 10.033 de medici, față de 10.287, în anul precedent.

Situația este mai gravă în cazul asistenților medicali, unde într-un an s-a înregistrat un deficit de 670 de angajați.

Un număr destul de mare de tineri fac studii la medicină. După absolvire însă, puţini rămân să lucreze aici. Străinii nici nu analizează alte opțiuni. Majoritatea tinerilor invocă o singură problemă - salariile. Alţi studenţi consideră că asupra medicilor este presiune prea mare.

În raport se dă şi numărul medicilor în funcție de specialitate, iar dacă să comparăm anul 2018 cu anul 2017, observăm un decalaj de peste două mii de medici. Aceste date nu sunt însă complete, afirmă autorii raportului. Potrivit autorităților, în document sunt doar date din cadrul instituțiilor medico-sanitare subordonate Ministerului Sănătății, nu și din cele departamentale și private. Acum 20 de ani, în instituțiile medicale subordonate Ministerului Sănătății activau circa 16 mii de medici, iar în prezent sunt cu peste 6 mii mai puțini. Totodată, în urmă cu 21 de ani aveam aproape 20 de mii de asistenți medicali mai mulți.

Raportul final va fi prezentat în luna mai.