image
Sursa foto: jurnal.md

Fluxul de călători în primul semestru al acestui an s-a majorat cu 109,2% față de perioada similară a anului trecut

În primul semestru al acestui an, fluxul de persoane la frontiera de stat s-a majorat cu 109,2%, iar fluxul de mijloace de transport - cu 72,2%, comparativ cu perioada analogică a anului precedent. Datele au fost prezentate de Poliția de Frontieră, în cadrul unui eveniment de raportare a activității în primul semestru al anului curent.

Această creștere se datorează și modificării unor condiții impuse în contextul COVID-19, dar mai mult apariției situației de conflict din Ucraina, informează Poliția de Frontieră.

Cele mai multe traversări au fost înregistrate pe sectorul de frontieră Moldova-România, ponderea fiind de 60,7% din numărul total de traversări.

Un alt aspect menționat de PF este că 3800 de persoane nu au fost autorizate să traverseze frontiera, fiind o creștere cu 204,9% față de perioada similară a anului precedent, când au fost aplicate 1246 de măsuri de neautorizare a frontierei de stat.

Potrivit datelor statistice cu privire la migrația ilegală și traficul de ființe umane, pentru tentativă/trecere ilegală a frontierei de stat au fost documentate 1191 de persoane.

„Fenomenul migrației ilegale este în creștere considerabilă în raport cu valorile înregistrate în perioada similară a anului precedent. Majorarea de cca 52 de ori a fost influențată de situația conflictului armat din Ucraina”, precizează PF.

Una din problemele identificate este fluctuația de personal în cadrul IGPF. În acest sens Secretara de Stat a MAI, Jana Costache, a specificat că având o insuficiență de personal (200 funcții vacante și 400 funcții în moratoriu) s-a reușit de gestionat criza umanitară. „A fost un act eroic, voi ați depășit limitele capacității disponibile și ați reușit. Însă toți trebuie să înțeleagă un lucru – se vrea securitate atunci se investește în oameni, în dotare tehnică, în tot și pe toate nivelele. La acest aspect noi trebuie să lucrăm continuu și să asigurăm această componentă” a punctat Jana Costache.

În marja discuțiilor purtate a fost atins și subiectul fluidizării traficului transfrontalier în perioada vacanțelor. În context, au fost expuse unele soluții privind degajarea circulației în cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei – Leușeni și Sculeni, în sensul operaționalizării unui nou mecanism de gestionare a proceselor de lucru și fluxurilor, condiționate de numărul mare de traversări.

comentarii: