image
Sursa foto: Le Figaro

„Trezoreria publică" a regatului Iudeei, veche de 2700 de ani, descoperită în apropiere de Ierusalim

Mai mult de o sută de peceţi gravate pe ceramică, datând de acum 2700 de ani, au fost dezvăluite săptămâna aceasta la Ierusalim, oferind noi informaţii despre vechiul regat al iudeilor şi în special organizarea colectării impozitelor, potrivit arheologilor, scrie Le Figaro.

La câţiva kilometri de Ierusalimul Vechi, Autoritatea arheologică israeliană (AIA) a descoperit vestigii subterane ale unui complex ale cărui fundaţii sunt încă vizibile.

Pe acest sit situat în apropiere de ambasada Statelor Unite, au fost găsite mai mult de 120 de mânere de ulcior ceramic, marcate cu pecetea "Pentru rege" în ebraică. Ele datează din perioada regatului Iudeei, fondat în 940 înaintea erei noastre şi care a dispărut odată cu capturarea Ierusalimului de către regele babilonian Nabucodonosor în 586, scrie News.ro.

Cănile conţineau ulei de măsline şi vin şi erau colectate de la populaţie în numele regelui Iudeei ca impozit, a explicat Neria Sapir, un responsabil al AIA, care consideră această descoperire drept una dintre cele mai importante de acest gen din Israel.

Având în vedere dimensiunea rămăşiţelor descoperite, de apropierea de Ierusalimul Vechi şi de numărul de ceramici găsite, arheologii au concluzionat că situl trebuie să fi fost sediul "trezoreriei publice" din epocă.

O dată colectate, recipientele erau oferite în parte liderilor imperiului asirian, din care făcea parte regatul Iudeei.

Pe aceste ulcioare ceramice au fost găsite alte ştampile care par a face referire la persoane care au fost probabil figuri ale vechiului regat, responsabili sau persoane înstărite. Pentru arheologii care se ocupă de săpături, toate acestea indică faptul că locul a fost un centru nevralgic al Ierusalimului acum mii de ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: