image
Sursa foto: Profimedia Images

Președinția Ucrainei: Este vital să terminăm faza activă a războiului înainte de venirea iernii

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, spune că faza activă a războiului din Ucraina trebuie să se termine înainte de venirea iernii, pentru că persistă riscurile de atac din partea agresorilor ruși asupra infrastructurii de alimentare cu energie și căldură în țară.

Armata rusă atacă deja astfel de infrastructuri, a spus Iermak: „Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să luăm măsuri maxime pentru a pune capăt fazei active a războiului până la sfârşitul toamnei”. 

Armata ucraineană face tot posibilul pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruşi, a subliniat oficialul de la Kiev, avertizând că atât timp cât trupele ruse îşi consolidează mai mult poziţiile pe teritoriul Ucrainei, cu atât devine mai dificil de realizat acest obiectiv.

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, ocupă aproximativ o cincime din ţara vecină, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care o anexase deja în 2014. În prezent, nu există niciun indiciu privind o potenţială soluţie negociată.

General-maiorul Dmitri Marcenko din armata ucraineană consideră că faza activă a războiului în Ucraina se poate încheia înainte de sfârşitul anului prin recucerirea regiunii Herson.

O victorie finală a Forţelor armate ale Ucrainei asupra invadatorilor ruşi este posibilă nu mai devreme de primăvară, scrie publicaţia Slovo i dilo, citând surse ale comandamentului militar ucrainean, conform Agerpres.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, declarase, în iulie, că el consideră posibil de încheiat războiul cu Rusia până la sfârşitul acestui an, cel puţin eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia după 24 februarie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: