Breaking News

image
Sursa foto: realitatea.net

Republica Moldova și România vor colabora în domeniul transplantului de organe; A fost semnat un acord în acest sens

Agențiile naționale de transplant din Republica Moldova și România au semnat, la data de 30 august, un Acord de colaborare în baza căruia vor face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare și care au nevoie de transplant, anunță Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Potrivit documentului, dacă anumite organe nu vor putea fi aplicate în România, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers. Totodată, în cazul unei urgențe medicale, cele două Agenții vor încerca să găsească soluții pentru identificarea unui organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant.

Directorul Agenției de Transplant din Republica Moldova, Igor Codreanu, consideră că acordul cu România reprezintă un pas important în colaborarea internațională și integrarea ulterioară a ţării în domeniul transplantului european.

„Acordul ne permite să salvăm vieţile pacienţilor care de urgenţă necesită un transplant de organe, în cazul unor hepatite fulminante, insuficienţă hepatică acută provocată de o intoxicaţie. În Republica Moldova lista de aşteptare pentru transplantul renal este foarte mică. În cazul acestor intervenţii, este foarte importantă compatibilitatea imunilogică. Dacă vom avea acces la o listă mai mare, şi rezultatele vor fi mai bune. Sperăm să beneficiem de suportul colegilor din România în efectuarea transplanturilor care nu se realizează deocamdată la noi, precum transplantul de cord”, a declarat Igor Codreanu.  

Documentul, semnat la Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti,  prevede și un schimb de experiență pentru specialiștii implicați în activitatea de transplant.

„Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienții care au nevoie de un transplant. Implementarea acestui Acord  necesită o serie de pași ce trebuie pregătiți minuțios. România are o capacitate mai mare în ceea ce privește transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienți din Republica Moldova să poată fi transplantați în România”, a declarat Ministrul Sănătății din România, Sorina Pintea.

De la începutul anului, în Republica Moldova s-au efectuat 28 de transplanturi de cornee, cinci  de ficat și cinci de rinichi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: