image
Sursa foto: procuratura.md

Șoferul automobilului care transporta alcool etilic fără marcare cu timbre de acciz, trimis în judecată

Procuratura UTA Găgăuzia, informează despre terminarea urmăririi penale și expedierea cauzei penale în instanța de judecată, în privința unui bărbat, învinuit de transportarea mărfurilor supuse accizelor fără marcarea lor cu timbre de acciz de modelul stabilit, ce a cauzat daune în proporții mari (infracțiune prevăzută de art.250 alin.(1) din Codul penal).

Mai exact, acesta este acuzat că, după ce s-a înțeles în prealabil cu  persoană neidentificată, care acționa în interesul unui grup de persoane, urmărind scopul comun de obținerea profitului ilegal în urma comercializării mărfii supuse accizelor, sub formă de alcoolul etilic, a acceptat contra unei recompense bănești, în lipsa actelor necesare, să transporte din Comrat în Ceadâr-Lunga, marfă supusă accizelor fără marcarea lor cu timbre de control.

Prin urmare, la 24 iulie 2021, fiind șoferul autovehiculului ce-i aparține cu drept de proprietate, a fost stopat de către angajații Batalionului „Sud” al poliției rutiere deoarece în lipsa autorizației și licenței, transporta în cala de marfă, 2546 litri de  alcool etilic, fără marcarea  cu timbre de acciz de modelul stabilit, deși potrivit legislației fiscale marfa dată necesita marcare și plata obligatorie a accizelor sub forma încasării taxei de stat în bugetul public național.

Suma accizelor care urmează a fi calculată și achitată în bugetul de stat pentru 2546 litri de alcool etilic, constituie 268.873 lei.

În acest sens, în procesul de efectuare a urmăririi penale pe caz, de către reprezentantul Serviciului Fiscal de Stat, a fost înaintată acțiune civilă în suma de 268 873 lei, pentru recuperarea prejudiciului cauzat statului.

Concomitent, în procesul investigării cazului, cu autorizarea judecătorului de instrucție, procurorii au dispus aplicarea sechestrului pe automobilul utilizat la săvârșirea infracțiunii, în scopul confiscării speciale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: