image
Sursa foto: jurnal.md

Cinci luni fără Plahotniuc; Începe autopurificarea sistemului de justiție

Tentativă eșuată de organizare a adunării generale a judecătorilor de către grupul de magistrați care, la adunarea fără cvorum din 27 septembrie, a decis revocarea mandatelor membrilor CSM.

Vineri, 25 octombrie, aceștia au convocat o nouă „adunare generală extraordinară” pentru a desemna noi membri ai CSM. Din totalul de 396 de magistrați, la întrunire au venit însă doar 170. Reuniunea a fost amânată, iar unii judecători prezenți în sală au acuzat guvernarea de intimidare. Asta după ce, în ajun, premierul Maia Sandu a îndemnat magistrații onești să nu participe la întrunirea din 25 octombrie, pentru a nu deveni complici „la scheme și jocuri murdare”.

Potrivit premierului, „intenția reală a celor care stau în spatele acestui eveniment este blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea judecătorilor care, de-a lungul timpului, au călcat în picioare legea și drepturile fundamentale ale omului”. Maia Sandu i-a atenționat pe magistrați și asupra caracterului ilegal al adunării în condițiile în care precedenta adunare, din 27 septembrie, la care au fost revocate mandatele membrilor CSM, s-a desfășurat fără cvorum - în momentul votării pentru revocarea mandatelor membrilor CSM în sală erau 184 de judecători, în timp ce, pentru asigurarea cvorumului era nevoie de cel puțin 200.

Averile la control!

Membrii revocaţi ai CSM nu recunosc decizia adunării generale prin care au fost demiși şi activează în continuare. Joi, 24 octombrie, ei au aprobat demisia președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, și au încuviințat cercetarea acestuia într-un nou dosar penal pentru amestec în înfăptuirea justiției. Asta după ce procurorii au solicitat acordul CSM pentru pornirea urmăririi penale, reținerea, aducerea silită, percheziționarea, arestarea și tragerea la răspundere penală a lui Druță.

Revolta în rândul judecătorilor moldoveni a început la scurt timp după ce CSM i-a ridicat prima dată imunitatea lui Ion Druță (la 24 septembrie 2019), pentru a fi cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Mai mulți observatori independenți au lansat atunci supoziția că oamenii din sistemul judiciar, care au acoperit abuzurile fostei guvernări, ar încerca acum „să se conserveze” în interiorul sistemului, conștientizând că, după reforma demarată de Guvern, vor trebui să dea socoteală pentru averile nejustificate pe care le dețin.

„Mă bucur că încercările de a zădărnici reformele în justiție au eșuat și că bunul simț, corectitudinea și onestitatea au prevalat. E un semn că în sistem sunt mulți judecători, corecți. E un semn că lucrurile revin la normalitate. Reiterez că vom sprijini mereu independența judecătorilor și dreptul lor la asociere și convocare, pe căi legale. Oamenii Moldovei merită o justiție care să le apere drepturile și interesele legimite”, a reacționat ministrul Justiției, Olesea Stamate, după eșuarea adunării de vineri a judecătorilor.

A reacționat și președintele Igor Dodon. El a spus că va pleda „pentru edificarea CSM-ului pe cale legală, după o consultare plenară”. El a chemat toate părțile implicate să-și întemeieze deciziile pe intenții sincere de a reforma sistemul judiciar, în strictă conformitate cu standardele internaționale. „Este vital ca, în acest moment, să găsim un compromis care să evite scindarea iremediabilă a corpului judecătoresc și să concilieze pozițiile divergente avansate”, a menționat șeful statului.

Protestatari: „Ne-ați distrus familiile!”

Adunarea de vineri a judecătorilor a început cu un protest. Mai mulți oameni care se consideră nedreptățiți de justiție în perioada regimului Plahotniuc au pătruns în sala unde se adunau magistrații și au scandat: „Ne-ați distrus familiile! Ne-ați alungat copiii!”. Protestatarii au cerut să se facă lustrație în justiție, iar deținuților politici, încarcerați de regimul Plahotniuc, să li se redea libertatea. Manifestanții au adus și un „sac cu bani” pe care l-au golit pe masa prezidiului, atenționând în acest mod asupra nivelului înalt al corupției din justiția moldovenească.

Potrivit planului de reformare a justiției, asumat de Guvernul Maiei Sandu, în următoarea perioadă judecătorii și procurorii din Republica Moldova vor trece printr-o procedură excepțională de reevaluare, urmând ca cei care nu vor trece testul comisiei independente să ajungă în vizorul Autorității Naționale de Integritate.

Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: