image
Sursa foto: Jurnal.md

O magistrată din Chișinău continuă să activeze, deși ANI a solicitat CSM demiterea acesteia

Autoritatea Națională de Integritate (ANI)informează că deși a sancționat-o pe judecătoarea Renata Popescu-Baltă din cadrul Judecătoriei Chișinău pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale pentru anul 2018 și a solicitat CSM demiterea acesteia, judecătoarea continuă să activeze.

Potrivit ANI, magistrata a fost sancționată pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile  de la recepționarea notificării din partea inspectorului de integritate.

În noiembrie 2019, instanța de judecată a recunoscut-o vinovată pe judecător pentru comiterea contravenției stabilite de inspectorul de integritate, aplicându-i o amendă în mărime de 3000 de lei, care a și fost achitată de către magistrată.

Abia, în ianuarie 2020, ANI a recepționat informația de la CSM că subiectul cu privire la demiterea din funcție va fi examinat de Inspecția Judiciară.

După șapte luni de așteptare a unui răspuns, inspectorul de integritate a solicitat din nou informații de la CSM referitor la cauza dată. CSM a comunicat că procedura disciplinară pe numele judecătorului vizat a fost încetată din lipsa faptei în acțiunile acestuia. Însă, o hotărâre  oficială în acest sens din partea CSM a fost expediată către ANI, după 10 luni.

„ANI pune la îndoială temeinicia soluției identificate de către CSM, urmare a căreia s-a decis de a remite notificarea inspectorului de integritate de demitere din funcție a judecătorului către Inspecția judiciară pentru verificarea circumstanțelor de nedepunere a declarației de avere și interese personale. Or, faptul nedepunerii a fost stabilit de către inspectorul de integritate, fiind unicul competent în materia respectivă.  Totodată, decizia inspectorului de integritate a fost confirmată și de către instanța de judecată în cadrul procesului contravențional. Soluția instanței fiind acceptată chiar și de judecătorul care a comis contravenția, prin faptul că nu a contestat hotărârea și a achitat amenda”, se arată într-un comunicat al ANI.

Instituția solicită CSM să ia act de notificarea inspectorului de integritate și să adreseze propunerea privind eliberarea din funcție a judecătorului către Președintele Republicii Moldova.

ANI informează că va insista să se aplice prevederile legislației în vigoare prin înaintarea unui demers repetat către CSM, iar în eventualitatea unui nou refuz de demitere din funcție a judecătorului vizat, Autoritatea va iniția un proces de judecată.

Judecătoarea Renata Popescu-Baltă nu a comentat deocamdată aceste acuzații.

Citeşte mai mult despre

comentarii: