image
Sursa foto: jurnal.md

Codul galben de ger năprasnic, în vigoare de astăzi: Ne așteaptă până la minus 15 grade noaptea; Recomandările IGSU

Codul galben de schimbare bruscă a vremii intră de astăzi în vigoare. Sinopticienii atrag atenția că vremea va fi geroasă în toată țara, minimele nocturne ajungând chiar și la minus 15 grade.

În orele nocturne temperatura aerului va oscila între -10..-15°C, ziua între -5..-10°C. Temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 5-7°C față de normă (norma fiind de -3..-5°C).

Atenționarea meteorologică este valabilă până pe 19 ianuarie.

În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă cetățenii să fie responsabili și să acorde o atenție sporită asupra utilizării surselor de încălzire, pentru evitarea incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon.

Oamenii sunt rugați să utilizeze în mod corespunzător sobele, coșurile de fum, instalațiile alimentate la gaze naturale și aparatele electrice de încălzire. Nu este indicat să aprindeți focul în sobe cu lichide ușor inflamabile, mai mult specialiștii avertizează ca lucrurile combustibile, articole de mobilier și lenjeria de pat să fie îndepărtate de instalațiile de încălzit.

Totodată, oamenii sunt atenționați despre riscul intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Specialiștii recomandă aerisirea încăperilor încălzite cu sobe, iar focul trebuie să fie stins în timpul nopții.

Pentru siguranța minorilor, angajații IGSU roagă maturii să nu lase copiii nesupravegheați în casă cu focul aprins în sobă. Salvatorii avertizează și asupra pericolului formării stratului de gheață pe suprafața bazinelor acvatice în urma temperaturilor joase. Nu este indicat ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm.

Minorii și pescarii sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Pentru a evita tragediile, părinții sunt atenționați să nu-și lase copiii să se joace pe gheață dar și în preajma lacurilor și râurilor.

De asemenea, în condiții meteorologice nefavorabile IGSU recomandă conducătorilor auto să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport cu pneuri de iarnă, iar în portbagajul automobilului să păstreze lopată, nisip și lanțuri.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul de Urgență 112.

Citeşte mai mult despre

comentarii: