image
Sursa foto: Jurnal.md

Președintele, despre asociațiile din România care o acuză de „atentate la independența justiției”: „Fac campanie electorală”

Contează opinia oamenilor care vor ca în Republica Moldova să se facă justiție, nu a celor care au criticat anterior DNA-ul și pe Laura Codruța Covesi. Este replica Maiei Sandu, care a calificat critica celor trei asociații ale magistraților din România care o acuză „de grave atentate la independența justiției” pentru că a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, drept campanie electorală.

„Nu știu dacă CSM-ul din România le-a permis să facă campanie electorală acestor asociații în Republica Moldova. Această decizie a mea de revocare din funcție a lui Clima s-a întâmplat cu o lună în urmă. Faptul că această reacție vine acum, în preajma alegerilor, e clar că este campanie electorală. Până la urmă pentru noi contează opinia oamenilor care vor să se facă justiție, nu a celor care au criticat DNA-ul și care au criticat-o pe Codruța Covesi. Vreau să spun că noi pornind de la lucrurile pe care le-am anunțat și altele pe care încă nu le-am anunțat, chiar o să facem o reformă în justiție serioasă. Sperăm să avem în Parlament sprijin pentru asta și atunci cred că o să aibă mai multe motive de a scrie”, a declarat președintele în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la JurnalTV.

Reacția vine după ce trei asociații cu magistrați pro-PSD și anti - DNA din România: Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au emis ieri o declarație în care au anunțat că sunt solidare cu Asociația Judecătorilor din RM și condamnă public „gravele atentate la independența justiției și a statului de drept” ce ar fi rezultat din acțiunile președintelui în urma anulării decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel.

Maia Sandu a semnat decretul de revocare a lui Vladislav Clima pe 28 mai, cu mai bine de o lună în urmă, iar reacția celor trei asociații de magistrați a venit abia pe 30 iunie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: