image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima ediție a emisiunii „Vânturile, Valurile” din acest sezon; Mesajul lui Val Butnaru (VIDEO)

Primul sezon al emisiunii „Vânturile, Valurile”, de la Jurnal TV, s-a încheiat. „Deși a fost un pas riscant, am constatat cu un sentiment de bucurie că am trezit interesul multor urmăritori de-ai noștri”, a concluzionat jurnalistul Val Butnaru, realizatorul și prezentatorul emisiunii.

„E adevărat că vom avea o emisune pe 1 iunie, de ziua Internațională a Copiilor, dar va fi o ediție specială, cu și despre copii, cu și despre părinți. În formula ei consacrată, „Vânturile, Valurile” este ultima în acest sezon. Este a 39-a ediție, iar cea din întâi iunie va fi a 40-a emisiune”, a precizat Val Butnaru.

Emisiunea a fost lansată în luna septembrie a anului trecut și a avut peste 200 de invitați pe parcursul sezonului. În cadrul emisiunii de aseară, au fost prezentate fragmente din toate edițiile, pentru a le reaminti telespectatorilor subiectele și invitații care au fost în platoul de la „Vânturile, Valurile” pe durata întregului sezon.

În ediția de aseară, invitați au fost maestrul Vasile Goia, dirijor și compozitor, precum și actorul și omul de televiziune Anatol Durbală, Lăutarii de la Mădăcești și Léa Chirinciuc, fondatoarea „Galerie Moldave” din Paris.

„În ultima zi a unui an, lumea face totaluri își aduce aminte, reevocă, invocă, trece în revistă. La fel vom face și noi, vom trece în revistă toți invitații care au fost în platou, dar și formațiile muzicale care au venit și care, practic, au constituit partea cea mai importantă a unui show”, a spus Val Butnaru.

Pe lângă acestea, fondatorul emisiunii a discutat cu invitații săi și despre ce înseamnă o emisiune de cultură la un post de televiziune comercial.

„Este un pas mai mult decât riscant, este un pas sinucigaș. Noi concurăm cu tot felul de emisiuni politice la care lumea, știți bine... cu cât e mai săracă o țară, cu atât mai mult lumea se uită la dezbateri politice. Culmea mirării, am constatat cu un sentiment de bucurie că am rezistat, am reușit să ne menținem și chiar am trezit interesul multor urmăritori de-ai noștri”, a adăugat Val Butnaru.

Maestrul Goia a menționat că în cadrul unei emisiuni culturale pe oameni i-ar interesa în mod special muzica, căci anume ea „deschide sufletele oamenilor”.

La rândul ei, Léa Chirinciuc, care expune lucrări de artă, cărți, în atelierul său de la Paris, a spus că în Franța cultura este tratată foarte nobil.

„Între un restaurant și un spectacol, în Franța, se alege un specatol. De aproape 5 ani, colaborăm cu meșterii populari, cu autorii din țară. Exponatele nu sunt neapărat numai pentru francezi, dar și pentru străini, precum și pentru Diaspora noastră. Buticul se află la cinci minute de Catedrala Notre-Dame și de alte puncte turistice. Suntem foarte norocoși să avem acest spațiu unde întâlnim și oamenii noștri, și oamenii străini”, a adăugat Léa Chirinciuc.

Despre ideea de a deschide un atelier de artă la Paris spune că i-a venit acum opt ani, lucrând cu alți oameni de artă, vănzând lucrările lor.

„Sunt la Paris de 16 ani, am fost printre primii care am creat o asociație pentru studenții veniți la Paris, am organizat evenimente frumoase, încercăm să transmitem tradiția Mărțișorului, Ziua internațională a iei, Ziua copiilor, șezătorile, evenimentele din perioada de toamnă”, a mai spus conaționala noastră.

Iar actorul Anatol Durbală a menționat că este absolut necesar să existe emisiuni culturale în Republica Moldova.

„Astfel de emisiuni trebuie să existe. Ingredientele unei asemenea emisiuni sunt: carte, muzică, dans, pictură, oameni de valoare. Dar astea sunt doar ingredientele. Trebuie să ținem cont de acest instrument care înseamnă televiziunea. Nu cred că este suficient să deschidem o carte și să o arătăm: iată, citiți, vă rog. Și aici este vorba despre o mare nedreptate, pentru că în emisiunile în care se discută despre nevasta care a făcut copil cu vecinul sau cine și cui i-a dat pumni se investesc bani, or ar trebui anume aici, în emisiunile de cultură, să se investească. Pentru a pune pe tavă subiecte culturale trebuie investiți bani mari”, crede Anatol Durbală.

„Nici nu-mi vine să cred că atâta lume bună a trecut prin acest platou”, a conchis Val Butnaru.

Vedeți aici emisiunea:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: