image
Sursa foto: onco.md

VIDEO: Terenul de joacă din curtea Institutului Oncologic, care era inaccesibil, a fost renovat

Copiii internați la Institutului Oncologic din capitală au un motiv de bucurie. Terenul de joacă din curtea spitalului, care era inaccesibil, a fost renovat. Locul de joacă a devenit un refugiu pentru copii, care, o bună parte a timpului, îl petrec în proceduri dureroase de chimioterapie.

Nicoleta Negrescu a fost diagnosticată acum cinci ani cu leucemie. Pereții Institutului Oncologic deveniseră a doua casă pentru ea. Tot ei au inspirat-o să scrie o carte despre durerile de acolo, așa că acum, când a învins cancerul, poate spune cu certitudine că acesta nu este o condamnare.

„Cartea se numește ”Prin nori de lapte și venin” de aici și vine titlul, din Institutul Oncologic. De fapt, este situația în care mă aflam fiind pe patul de spital, deoarece am fost, în 2016, diagnosticată cu leucemie, cancer. Avem 14 ani. Venin este de la chimioterapie, chinurile pe care le duceam, iar lapte de la leucemie. Voi dona aceste cărți micuților bolnavi de cancer din Oncopediatrie și Hematologie”, spune Nicoleta.

Fata a donat 60 de exemplare copiilor care se află în tratament la Institutul Oncologic. Cancerul nu a stat departe nici de familia Zinaidei Țoncu. Vestea că fetița ei de patru ani are leucemie i-a dat lumea peste cap. Acum peste ani, a decis să facă un cadou Secției care i-a devenit atât de aproape.

Părinții ai căror copii se tratează la Institutul Oncologic, spun că tratamentul epuizează micii pacienți, iar plimbările în aer liber sunt ca o evadare pentru ei.

Anual, în Republica Moldova sunt diagnosticați cu leucemie aproximativ 100 de copiii, iar în cazul a 80 la sută dintre aceștia medicii au un prognostic bun.

„Spre uimirea tuturor, la copii, în ultimul timp, conform protocoalelor internaționale sau a tratamentului care este destul modern în ultimii ani, noi putem spune că chiar în cazul leucemiilor, noi putem spune că inclusiv și în Republica Moldova se tratează în jur de 80 la sută dintre acești copii”, a declarat Natalia Lisița, șef departamentul Pediatrie, Institutul Oncologic.

Terenul de joacă din curtea Institutului Oncologic a fost reamplasat și renovat la inițiativa Asociației „Viața fără Leucemie” cu sprijinul unui grup de voluntari.

„Copiii din blocul Hematologic au fost transferați în blocul central și terenul de joacă pe care îl aveau la dispoziție anterior a devenit practic inaccesibil pentru ei, fiind la o distanță destul de mare de locația în care se află în prezent această secție. Pentru copii, este foarte important orice minut, orice clipă petrecută în afara spitalului. Îi încarcă cu atâta energie”, afirmă Natalia Vîcu, președinte al Asociației ”Viața fără leucemie”.

Costul lucrărilor de renovare a terenului de joacă a fost de aproximativ 54 de mii lei. Aproximativ 70 la sută din cheltuieli au fost acoperite de sponsori. Unele lucrări au fost executate de un grup de elevi voluntari din cadrul Instituției Publice „Școala Profesională din orașul Hâncești”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: