image
Sursa foto: snspa.ro

„Corpul diplomatic a ajuns la cheremul PD”; Iurie Reniță, despre noul ambasador al RM în SUA, anunțat de Plahotniuc

Promovarea vicepreședintei PD Cristina Balan în funcția de ambasador în SUA atrage critici dure în rândul unor reputați diplomați de carieră. „Corpul diplomatic a ajuns la cheremul exclusiv partinic, iar subordonarea docilă și oarbă este criteriul de bază în promovarea și menținerea multor ambasadori”, a declarat, pentru Jurnal TV, fostul ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, Luxemburg şi NATO, Iurie Reniţă.

În opinia diplomatului, Cristina Balan va reprezenta la Washington interesele PD și ale liderului acestuia și nicidecum ale Republicii Moldova.

„Orice nominalizare la funcția de ambasador, indiferent din ce țară este, ar trebui să se producă în strictă conformitate cu rigorile legale, în special cele cu privire la serviciul diplomatic. Faptul că PD nominalizează o persoană din afara sistemului nu e nimic surprinzător. Este stilul tradițional pe care actuala guvernare îl promovează pentru a-și promova persoanele de încredere sub aspectul docilității totale, mă refer la subordonarea partinică. Este o subordonare totală”, a declarat Iurie Reniță.

Și mai grav este faptul că Republica Moldova va fi reprezentată în cel mai important stat de pe arena mondială de o persoană care a fost nominalizată exclusiv pe criterii politice și nicidecum diplomatice, a adăugat fostul ambasador.

„Ca persoană care am fost revocată din funcție, sub pretextul inventat că aș fi fost propulsat de un partid, consider că este o sfidare a bunului simț să-ți promovezi subalternii politici. Asta în timp ce la Ministerul de Externe mai sunt persoane cu demnitate și corectitudine diplomatică, persoane neangajate politic care pot să ne reprezinte cu brio în cea mai importantă țară a lumii”, a menționat Iurie Reniță.

„PD își subordonează co-aliații lui. Mă refer aici și la partidul lui Leancă. N-o să fie de mirare dacă mâine un alt ambasador din cohorta politică a lui Leancă va fi nominalizat în altă țară. Deci se merge după principiul: cu cât mai mult subordonare și docilitate politică, cu atât șansele și posibilitatea de a ajunge ambasador. Este clar, o persoană promovată de partid va promova interesele partidului, ale liderului partidului și în nici un caz ale Republicii Moldova”, a mai spus diplomatul.

Iurie Reniță s-a referit în context la revocarea sa din funcția de ambasador în Regatul Belgiei, Luxemburg şi NATO la jumătate de mandat.

„Sunt diplomat de carieră. Nu am fost membru de partid nici în perioada sovietică, nici după. Este un gest sfidător. Este regretabil că diplomații de carieră care pot să ne reprezintă țara cu demnitate sunt revocați, pentru că nu le suflă în borș actualilor guvernați. Acum aș fi curios să-l aud pe „marele diplomat” Leancă cum apreciază un asemenea gest. A spus că RM va fi reprezentată de diplomați de carieră”, a conchis Iurie Reniță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: