image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu, către Tiraspol: Să nu comită acțiuni care ar duce la un atac în RM; Ce spune despre sancțiunile contra Rusiei

Republica Moldova nu va permite evitarea sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei în ceea ce ține de sistemul bancar sau reexporturi. În ceea ce privește livrările de gaze, autoritățile de la Chișinău caută alternative, dar situația de pe piața gazelor este dificilă. Precizările au fost făcute, astăzi, de președintele RM, Maia Sandu, întrebată dacă țara noastră nu se va alătura sancțiunilor rusești, mai ales după descoperirea cadavrelor unor civili în regiunea Kievului, la Bucha.

„Știu că sunt multe discuții despre sancțiuni. Trebuie să intrăm în detalii. Sunt niște acțiuni menite să producă costuri pentru țara agresor. Sancțiunile trebuie să țină cont de particularitățile despre relațiile economice. În cazul RM, băncile noastre respectă toate restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale. Nu vom permite evitarea acestor sancțiuni prin sistemul nostru. Nu vom permite reexporturi prin RM. În ceea ce ține de exporturi, ele și așa sunt aproape inexistente din cauza războiului. Cel mai important element este achiziția de gaze. Avem pentru moment un singur furnizor. Guvernul caută alternative, dar situația pe piața gazelor este dificilă. Nu suntem singura țară care nu renunță. RM plătește zilnic câte 3-4 milioane de dolari pentru gazul rusesc, dar sunt state UE care plătesc cu 400 de milioane. Sunt state care încearcă să reduce acest consum”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a adăugat, în context, că RM a semnat cea mai mare parte a declarațiilor de condamnare la nivel internațional a agresiunii rusești în Ucraina.

Referindu-se la riscurile de securitate care vin din regiunea trasnistreană, Maia Sadu a menționat că autoritățile de la Chișinău rămân vigilente, dar a precizat că informațiile cu privire la o creștere a numărului de „pacificatori” ruși în Transnistria nu se confirmă.

„Pacificatorii ar intra prin regiunea controlată de RM. Nu avem o creștere și nu are cum să se întâmple o asemenea creștere. Ceea ce vedem în presă sunt discuții despre anumite mișcări pe teritoriul transnistrean. Pentru moment nu vedem lucruri care ar indica o schimbare majoră. Dar situația se poate schimba foarte rapid, de aceea rămânem vigilenți. Au fost raportate cazuri când unii pacificatori ruși aveau insemnele războiului. Au fost avertizați că acest lucru este ilegal. (...) Mesajul meu pentru regimul de la Tiraspol este să nu comită alte acțiuni care ar duce la creșterea riscului unui atac pe teritoriul RM”, a mai spus Maia Sandu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: