image
Sursa foto: jurnal.md

Produc energie, dar nu o pot vinde; Producătorii autohtoni de energie regenerabilă anunță grevă japoneză

Un grup de producători de energie electrică regenerabilă din Republica Moldova se află de azi în ”grevă japoneză”. Oamenii semnalează astfel o situație aproape de faliment, în care s-au pomenit după ce au fost nevoiți să vândă energia către doar doi distribuitori, care dețin monopolul. Potrivit greviștilor, statul nu vrea să le cumpere curentul, dar alege energia importată, mult mai scumpă. Producătorii de curent cer o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița, dar aceasta nu a reacționat, deocamdată.

„Toți producătorii suntem solidari și anunțăm despre o grevă japoneză pentru a fi auziți. Ultima ar fi să deconectăm aceste instalații pentru că ele generează numai pierderi. Autoritățile au creat un mecanism pentru resursele eoliene și fotovoltaice ca o capcană. Deci, declarativ spun că sunt interesați, dar atunci când efectiv începi producția și dai în rețea, este o capcană”, a spus avocatul Vitalie Malai, într-o conferință de presă.

Vitalie Malai reprezintă un grup de peste 30 de producători de energie electrică din surse regenerabile, eoliene și fotovoltaice.

Aceștia spun că lucrurile s-ar schimba spre bine, dacă „Energocom” ar cumpăra centralizat energie de la ei. Potrivit lor, cei doi distribuitori, care dețin monopolul, mimează negocierile și propun un preț mult prea jos, circa un leu pentru un kW. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care producătorilor locali le este interzis să exporte energia.

„Având în vedere că o mare parte din cetățenii noștri nu pot achita facturile la aceste prețuri europene, mă refer la categoriile social-vulnerabile, noi, producătorii de energie regenerabilă, în semn de solidaritate venim cu soluția ca energia produsă de noi – peste 20 de milioane de kW să o dăm întreprinderii gestionate de stat „Energocom” la un preț de 1,5 lei. Adăugați 1,05 lei pentru transport și vindeți această energie la tarif de 2,55 lei familiilor nevoiașe. De această facilitate ar putea beneficia peste 300 de mii de cetățeni”, a declarat Vasile Apostol, producător de energie eoliană.

Greva japoneză se face publică prin arborarea unei panglici albe la brațul fiecărui salariat, fără a recurge la încetarea lucrului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: