image
Sursa foto: Reuters

BioNTech spune că are nevoie de două săptămâni pentru a verifica dacă Pfizer este eficient împotriva variantei Omicron

BioNTech spune că are nevoie de două săptămâni pentru a verifica dacă vaccinul (Pfizer) este sau nu eficient împotriva variantei Omicron, iar apoi de alte aproximativ 100 de zile, dacă va fi nevoie de o modificare a formulei serului. Moderna testează deja trei variante de rapel împotriva noii tulpini.

Compania germană BioNTech, care a inventat actualul vaccin anti-Covid produs împreună cu Pfizer, a început deja testele pentru a afla dacă serul funcționează sau nu împotriva variantei apărute în Africa de Sud, numită Omicron. Aceasta are un număr foarte mare de mutații și cercetătorii se tem că celulele T, cele care produc anticorpii, nu ar putea recunoaște virusul, în noua sa formă. Un alt motiv de îngrijorare este dat de viteza cu care se transmite Omicron – în Africa de Sud numărul cazurilor noi s-a triplat de marți, 23 noiembrie și până vineri, 26 noiembrie, iar 90% dintre ele sunt Omicron. O particularitate neobișnuită a noii variante permite identificarea acesteia încă de la testul RT-PCR, fără a mai fi nevoie de secvențiere genetică.

Totuși, compania germană spune că, împreună cu partenerul său american, s-a pregătit pentru apariția unei mutații care, eventual, să facă vaccinurile ineficiente, scrie Biziday.

“Pfizer și BioNTech au luat măsuri cu luni în urmă pentru a putea adapta vaccinul ARNmesager în termen de șase săptămâni și pentru a expedia primele loturi cu vaccin updatat în 100 de zile de la apariția unei variante care se sustrage imunității”, au spus cele două companii într-un comunicat comun.

În același timp, compania americană Moderna a declarat că testează deja trei tipuri de rapel de vaccin împotriva variantei Omicron și promite că va dezvolta un vaccin specific împotriva acestei variante, fără a da un termen precis privind finalizarea testelor.

“De la început, am considerat că, în lupta cu pandemia, este imperativ să fim proactivi, pe măsură ce virusul evoluează. Mutațiile din varianta Omicron sunt îngrijorătoare și de câteva zile ne mișcăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de abordare a acestei variante”, a declarat Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna.

Și Johnson & Johnson a confirmat, de asemenea, că testează eficacitatea vaccinului actual împotriva noii variante pentru a evalua dacă ar putea fi necesare actualizări, iar AstraZeneca a spus că face cercetări în Botswana și Eswatini, unde a fost identificată prima dată noua variantă, pentru a colecta date reale despre modul în care vaccinul său funcționează împotriva noii variante.

În momentul de față, nu se știe cu certitudine dacă Omicron păcălește într-adevăr sistemul imunitar, dar această temere a fost emisă de oamenii de știință. Modul de răspândire indică faptul că noua tulpină a coronavirusului se răspândește mai repede, dar nu este clar și dacă aceasta dezvoltă o formă mai gravă a bolii.

Vaccinurile pe bază de ARNmesager (BioNTech/Pfizer și Moderna) sunt cele mai ușor de modificat, dar majoritatea companiilor farmaceutice și-au făcut proceduri pentru situația apariției unei așa-numite “variante de evadare”. Proiectate împotriva primei variante a coronavirusului (varianta Wuhan) încă din iunie 2020, acestea au făcut față până acum variantelor Alpha (britanică), Beta (prima variantă sud-africană) și Delta (indiană). Mai mult, apariția acestor variante au fost folosite de companiile farmaceutice ca un fel de cursuri de practică, pentru procedurile de adaptare la apariția unei variante care va fi făcut ineficiente vaccinurile, a cărei apariție a fost întodeauna considerată ca fiind probabilă.

Potrivit The Guardian, BioNTech/Pfizer și AstraZeneca desfășoară deja studii clinice pe vaccinuri modificate și discută cu autoritățile de reglementare procedura birocratică necesară pentru aprobarea lor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: