image
Sursa foto: jurnal.md

CUB cere anchetarea persoanelor care au negociat contractul de livrare a gazelor în 2021

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare solicită anchetarea tuturor persoanelor de demnitate publică care au negociat în anul 2021 termenii contractului de livrare a gazelor naturale – sub acuzația de subminare intenționată a economiei naționale și susținerii separatismului.

Reprezentanții mișcării cer încetarea imediată a livrărilor gratuite de gaze naturale pentru consumatorii care nu-și achită datoriile în raioanele de est, numite teritorii ocupate de un regim separatist, și denunțarea explicită a datoriilor acumulate de partea stângă a Nistrului care nu pot fi atribuite să fie achitate de consumatorii casnici sau industriali din Republica Moldova și nici datoriei publice.

CUB cere reprezentanților guvernului în Consiliul de Administrare al Moldovagaz încasarea datoriilor acumulate de consumatorii regiunii separatiste și compensarea pierderilor suferite de la semnarea acestor noi amendamente la contractul cu Gazprom (2021) de către consumatorii aflați în dreapta Nistrului, ca urmare a aplicării unor tarife exagerate și metodologii manipulatorii, a precizat directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, unul din fondatorii Comitetului pentru Unitate și Bunăstare, într-o conferință de presă la IPN.

Modificarea componenței reprezentanților statului în Consiliul de Administrație a Moldovagaz, instituirea unui control public asupra politicilor transmise de politicile centrale, precum și modificarea legislației existente pe piața gazelor naturale, similară cu legea adoptată pe piața energiei electrice adoptate la începutul anului curent – sunt alte solicitări ale Comitetul pentru Unitate și Bunăstare.

Economistul Veaceslav Ioniță, membru al Comitetului, a menționat că tariful la gaz timp de un an de zile a crescut de peste șase ori, creștere comparabilă cu creșterea din ultimii 20 de ani. În consecință, puterea de cumpărare a populației a scăzut până la cel mai mic nivel din istorie. Nu există nici certitudinea livrării gazelor. În norma contractuală Gazprom a spus că nu livrează gaz în stânga Nistrului. Dacă vrea să facă acest lucru, să o facă Moldova, decizia aparținându-i exclusiv. De asemenea, s-a adus o claritate economică și juridică asupra datoriei. Este stipulat expres că Moldovagaz va achita integral pentru gazul livrat, inclusiv în stânga Nistrului. Doar într-un singur an subiecții transnistreni au acumulat datorii de neplată de circa 1,14 miliarde de dolari.

Galina Bostan, director al Centrului de Analize și prevenire a Corupției, a remarcat că pe ultima pagină a anexei se regăsește semnătura unei oarecare E. Burmistrova, nume care se regăsește și în cadrul Consiliului de Observatori la Moldovagaz. Dacă e vorba de una și aceeași persoană, atunci e conflict de interese. Conform Legii integrității, acest contract este lovit de nulitate. Dacă există astfel de „gafe”, se demonstrează că un instrumentar anticorupție la Moldovagaz nu există.

Igor Klipii, fost ambasador, susține că eventuala asigurare a regimului din stânga Nistrului cu carburanți în condiții facile poate avea consecințe de securitate pentru Moldova. În cazul în care e vizat un regim anticonstituțional (stânga Nistrului), nu poate fi invocat secretul comercial și contractul ar fi trebuit să fie dat publicității.

Mihai Beregoi, specialist pe domeniul ordinii publice și sănătate, spune că, pe lângă faptul că persoanele fizice încearcă să se adapteze noilor condiții legate de prețurile la gaze, extrem de mult are de suferit și businessul. Din cauza prețurilor mari la gaze, vor crește preșurile la serviciile pe care le prestează, iar în consecință tot omul va avea de suferit. În acest context, există riscul de destabilizări publice și speră că Guvernul are o foaie de parcurs în acest sens.

Rodica Gramma, specialist în politici de sănătate publică, consideră că din cauza prețurilor mari la gaze există riscul ca populația să reducă costurile pentru alimentație, medicamente, ceea ce ulterior poate duce la unele maladii și adresări la instituțiile medicale. La fel și instituțiile medicale au probleme de achitare a facturilor, iar căldura nu poate fi deconectată atunci când sunt pacienți în terapie intensivă. Speră că guvernul are o strategie clară privind pregătirea instituțiilor medicale pentru perioada rece a anului.

„Deși suntem solidari cu toți cetățenii Republicii Moldova, nu putem fi de acord cu argumentul invocat de către autoritățile centrale cu privire la eventualitatea unei crize umanitare în stânga Nistrului dacă Moldovagaz va înceta să livreze gaze naturale în stânga Nistrului dacă nu va primi în avans plățile pentru acest consum. Argumentul este fals și inadecvat regulilor economiei de piață, mai ales în condițiile în care consumatorii finali din partea dreaptă a Nistrului achită un preț de 30 de ori mai mare pentru gazele naturale. O analiză sumară a veniturilor colectate în ultimul an de regiunea separatistă din teritoriile ocupate demonstrează capacitatea acesteia de a-și onora obligațiunile de plată, fără mare efort. Astfel, din datoria acumulată de 1,14 mlrd pentru consumul de gaze reținem veniturile colectate din exporturile de laminate de la MMZ de cca 500 de milioane de dolari, 180 milioane de dolari exporturi MGRES, 100 de milioane de dolari – alte companii din sectorul industrial, plus consumul populației la un preț corect”, precizează un comunicat de presă CUB.

Noutăţile partenerilor

comentarii: