image
Sursa foto: regtrends.com

Oficial ucrainean, negociator pentru Transnistria: La Chișinău nu mi s-a vorbit de federalizarea Republicii Moldova

Negociatorul ucrainean pentru Transnistria, Viktor Kryzhanovsky, consideră că rezolvarea acestui dosar este de maximă importanță, însă există actori, cum este cazul Rusiei, care nu își doresc progrese. În video interviul acordat G4Media și Reporter Global, Viktor Kryzhanovsky a vorbit și despre cooperarea cu România în dosarul transnistrean.

În această perioadă însă, de interes major au devenit planurile Chișinăului, dat fiind noul context politic de acolo. Motiv pentru care oficialul ucrainean s-a și aflat la fața locului la jumătatea lunii iunie.

Republica Moldova, susține Viktor Kryzhanovsky, urmează să vină cu detalii în acest sens, dar, subliniază acesta, din discuțiile pe care le-a purtat deja cu oficialii moldoveni a rezultat că nu se va pune problema federalizării Republicii Moldova.

La începutul lunii iunie, Dmitri Kozak, vicepremier al Federaţiei Ruse şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru relaţii economice şi comerciale cu Republica Moldova, susţine într-un interviu acordat cotidianului Kommersant că în timpul întrevederii avute la Chişinău cu liderul Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, acesta i-a înmânat un plic cu propuneri pentru schimbarea cursului politic al Republicii Moldova, cu o reorientare spre Moscova şi soluţionarea problemei transnistrene prin intermediul federalizării republicii.

„Cercetând conţinutul plicului, am văzut cu uimire propunerile Partidului Democrat făţiş antirusesc pentru o modificare a cursului politic al Republicii Moldova, printr-o reorientare spre Rusia şi reglementarea conflictului transnistrean pe baza federalizării Republicii Moldova”, a relatat Kozak.

Cu toate acestea, potrivit afirmaţiilor sale, vicepremierul rus le-ar fi recomandat socialiştilor şi preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, „să nu ia în calcul niciun fel de propuneri secrete nici ale lui Vladimir Plahotniuc, nici ale altor partide”.

În interviu, Kozak asigură că formarea coaliţiei parlamentare şi a unui nou guvern la Chişinău nu este alegerea Moscovei, ci o problemă internă a Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: