image
Sursa foto: epp.eu

Prima reacție de la Bruxelles; Liderul PPE: „Decizia ACUM - un act de curaj și patriotism”; Ce mesaj a transmis PSRM

Decizia luată de Blocul ACUM Platforma DA și PAS pentru deblocarea crizei politice, este un act de curaj, patriotism și maturitate politică.

Este declarația emisă de Joseph Daul, liderul Partidul Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European.

„Aș dori să apreciez decizia dnei Maia Sandu (PAS) și Andrei Nastase (Platforma DA) din blocul ACUM de a stabili un aranjament de guvernare cu PSRM pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc și controlul său oligarhic. Sunt conștient de faptul că a fost una dintre cele mai dificile decizii ale carierei lor politice și în istoria partidelor lor. Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt, într-adevăr, enorme, dar riscurile de a permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă în continuare Moldova sunt chiar mai mari. În politică, uneori trebuie să alegem răul cel mai mic. De aceea sunt impresionat de curajul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase de a-și asuma riscurile mari din această colaborare, pentru a-și salva poporul și țara. Această decizie arată maturitatea politică, patriotismul și curajul de a pune interesele tuturor moldovenilor deasupra politicii de partid”, se spune în declarația lui Joseph Daul.

Totodată, liderul PPE afirmă că, în cazul în care socialiștii își vor încălca angajamentele, aceștia se vor face singurii responsabili de păstrarea regimului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Mă aștept ca PSRM să-și onoreze angajamentul care va fi făcut în fața tuturor moldovenilor, votând în favoarea pachetului legislativ anti-oligarhic și alegerea unui guvern condus de ACUM. Prin nerespectarea cuvântului, PSRM va fi singurul responsabil pentru păstrarea regimului lui Plahotniuc, erodarea instituțiilor democratice și semnarea demisiei Republicii Moldova”, se mai spune în declarație.

Liderul Partidului Popular European mai atenționează cu privire la eventuale provocări sau tulburări care ar putea fi organizate cu scopul de a împiedica această colaborare.

„PPE este foarte conștientă de presiunea enormă pe care Plahotniuc o exercită asupra tuturor părților, pentru a face această colaborare să eșueze. Orice provocări sau tulburări organizate vor fi condamnate cu fermitate”, mai notează PPE.
„Întotdeauna am spus că democrația găsește o cale de a prevala și că regimurile autocratice se sfărâmă. Sunt foarte mândru că datorită partidelor PPE din Republica Moldova putem vedea o strălucire a speranței de a restabili democrația pentru moldoveni și țara lor”, conchide declarația lui Joseph Daul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: