image
Sursa foto: foto simbol

VIDEO // Medicii recomandă ca persoanele care au trecut prin Covid-19 să urmeze tratament de recuperare

Chiar și după ce testul arată negativ, persoanele care au fost infectate cu COVID ar trebui să urmeze un tratament de recuperare. În caz contrar, consecințele pot fi grave. Întâi de toate, e nevoie de un set de analize, pentru a determina starea de sănătate a pacientului, dar și funcționalitatea organelor. Recomandările vin din partea medicilor și sunt diferite în funcție de caz.

Liliana Andrusiv, locuitoare a capitalei este una dintre miile de moldoveni, care s-au infectat de coronavirus. În august, tânăra a fost testată pozitiv la COVID - 19. Și nu doar ea, dar întreaga familie.

"La mine a fost cel mai dificil dintre toți, pentru că temperatura ridicată a durat mult mai mult timp, simptomele s-au agravat și după ce am fost testată negativ. Mi-a fost dificil să respir o perioadă.Eu am ieșit la serviciu la 3 -4 zile după testul negativ. Prima zi a fost o teroare, pentru că la ora trei după masă am fost aut. Eu nu mai aveam puteri să fac ceva. În primul rând lipsa de energie, te consumă foarte mult. În aceeași zi s-au intensificat și bolile mele cronice.Eu am ajuns acasă cu o artroză infernală și a revenit tahicardia, după foarte mulți ani.Eu despre rinichi nici nu mai vorbesc. Este a doua lună de când încerc să îmi revin la normal."

COVID-ul își lasă amprenta nu doar asupra stării de sănătate, dar și a vieții, spune Liliana.

"Se schimbă foarte mult valorile.Am pus, din nou pe primul plan sănătatea, după care copiii și familia și restul vine de la sine", menționează tânăra.

Despre consecințele COVID-ului vorbesc și medicii. Cel mai mult le simt pacienții care au avut forme grave din cauza virusului.

STELA ZOTA, medic de familie: "Acești pacienți pot prezenta diferite complicații sau sechele cum ar fi, sechele pulmonare care se manifestă prin dispnee, dificultăți de respirație, dificultăți de expectorare. Totodată pot prezenta și sechele cardiovasculare, care se manifestă prin ritm cardiac, prin diferite tromboze. Ei riscă să facă un sindrom coroneian acut sau accident cardiovascular acut. Pacienții pot prezenta sechele neurologice.În afară de aceasta, unii pacienți pot prezenta sechele neuropsihologice cum ar fi: depresia, anxientatea. Mulți pot face atacuri de panică."

Așa că medicii recomandă insistent pacienților care au trecut prin COVID să urmeze un tratament și după ce au obținut testul negativ, dar - foarte important - nu înainte de a face un set de analize.

STELA ZOTA, medic de familie: "Setul de analize depinde de la caz la caz. În funcție de afectarea organelor țintă la pacientul care a suportat maladia COVID. Pacineții beneficiază de investigații radiologice, tomografie computerizată. La necesitate, se face electrocardiograma în dinamică pentru a evalua starea în dinamică a pacientului.Se face și un set de analize de sânge pentru a evalua dinamica afectării organelor interne."

De la începutul pandemiei, aproximativ 57 de mii de moldoveni s-au tratat de COVID - 19.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: