image
Sursa foto: uefa.com

Atletico - Marseille e finala Europa League: francezii, calificare dramatică, după prelungiri

Atletico Madrid - Olympique Marseille este marea finală a Europa League. Partida se va disputa pe 16 mai, la Lyon.

Atletico Madrid s-a calificat în finala Europa League. Echipa lui Diego Simeone, suspendat pentru acest meci, a învins-o pe Arsenal, cu 1-0. În tur, partida se terminase la egalitate, 1-1.

Olympique Marseille este cea de-a doua finalistă. Echipa Rudi Garcia va juca ultimul act în Franţa, pe terenul rivalei Olympique Lyon, dar a avut mari emoţii pentru a atinge ultimul act.

Meciul de la Salzburg a avut nevoie de prelungiri. După ce s-au impus în tur cu 2-0, francezii au primit două goluri (Haidara 53 şi Sarr 65 autogol), iar austriecii au împins meciul în prelungiri. Acolo, Rolando a marcat în minutul 116, iar Haidara a fost eliminat două minute mai târziu.

În Spania, eroul madrilenilor a fost Diego Costa. Atacantul cumpărat de la Chelsea a marcat singurul gol al duelului, în prelungirile primei reprize, atunci când l-a învins pe Ospina, la capătul unui contraatac superb. Pentru Diego, a fost al patrulea gol înscris în poarta "tunarilor", în cele şapte întâlniri.

Pentru Atletico, aceasta este a cincea finală de cupă europeană atinsă în ultimele nouă sezoane. Trupa de pe "Wanda Metropolitano" a câştigat Europa League în 2009-2010 şi 2011-2012 şi a pierdut de două ori în ultimul act al UEFA Champions League (2013-2014 şi 2015-2016), de fiecare dată în faţa Realului.

Madrilenii au ajuns la 32 de meciuri fără gol primit în acest sezon, în toate competiţiile. Acesta este un record pentru cele mai puternice cinci campionate din Europa. "Atleti" a disputat 55 de partide. Jan Oblak a ajuns la 1007 minute în care a ţinut poarta intactă, pe teren propriu.

Pentru prima oară după 24 de ani, două echipe din acelaşi oraş joacă în finalele celor mai importante competiţii europene (Atletico şi Real). Milan şi Inter au reuşit această performanţă în 1994.

De partea cealaltă, aceasta a fost a opta semifinală europeană pentru Arsenal. După ce a atins finala în primele şase rânduri, echipa lui Arsene Wenger a fost eliminată de două ori: în 2008-2009, în Champions League, atunci când a pierdut în faţa lui Manchester United şi în acest sezon, când Atletico a mers mai departe.

Aceasta este prima finală europeană pentru echipa de pe Velodrome, după 14 ani. Atunci, Valencia s-a impus cu 2-0, la Gothenburg. Didier Drogba s-a consolat cu titlul de golgheter al competiţiei (6 goluri).

Francezii au câştigat însă cel mai important titlu european, Liga Campionilor, în 1993. Marseille s-a impus în ultimul act în faţa Milanului, cu 1-0. OM mai disputase o finală (1991), pierdută la penalty-uri în faţa lui Steaua Roşie Belgrad.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: