image
Sursa foto: Tass

Gazprom anunță că nu va mai exporta gaze către vestul Europei prin gazoductul Yamal

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat joi că nu va mai putea exporta gaz prin Polonia către vestul Europei, prin conducta Yamal-Europa, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține și exploatează secțiunea poloneză a gazoductului.

„A fost instituită o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate. Pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gazul rusesc prin Polonia”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

Rusia a impus sancțiuni miercuri seara în principal filialelor europene ale Gazprom, inclusiv Gazprom Germania. De asemenea, a impus sancțiuni împotriva firmei poloneze care deține și operează gazoductul Yamal-Europa în Polonia, prin care este transportat gazul rusesc în Europa, scrie Agerpres.

Reuters notează că presiunea asupra Europei pentru a-și asigura aprovizionarea cu gaze din surse alternative crește, după ce Moscova a impus sancțiuni și Ucraina a oprit o rută de tranzit al gazelor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: