image
Sursa foto: jurnal.md

Andrei Spânu: „Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”; Slusari cere explicații

Vicepremierul Andrei Spânu a declarat că nu va comenta dacă e veridic sau nu contractul dntre Moldovagaz și Gazprom difuzat presei. În același timp, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că dacă documentul este veridic și Moldovagaz s-a obligat să achite gazul furnizat Transnistriei, Andrei Spânu ar trebui să ofere explicații și chiar să-și dea demisia.

„Nu voi comenta veridicitatea documentului. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a spus vicepremierul Andrei Spânu.

De cealaltă parte, vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari susține că documentul relevă informații care ar trebui să pună în gardă opinia publică.

„Dacă textul este autentic, asistăm la un act de trădare națională. Din contract reiese că Moldovagaz și-a asumat obligațiunea să achite gazele furnizate în Transnistria, peste 2 miliarde de m.cubi anual. Nu este clar dacă asemenea obligațiuni nu au existat și în anii precedenți”, a menționat Slusari.

În context el solicită explicații publice din partea Guvernului.

Amintim că documentul dintre Moldovagaz și Gazprom privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public marți, neoficial, fiind trimis pe adresa mai multor redacții. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat. În urma difuzării documentului, directorul Moldovagaz Vadim Ceban, a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală. El a reiterat că documentul este confidențial și ar pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre Moldovagaz și Gazprom.

Noutăţile partenerilor

comentarii: