image
Sursa foto: ru1.md

Renato Usatâi propune desființarea consiliilor raionale: „Sunt niște structuri inutile”

Primarul de Bălți, Renato Usatâi, propune desființarea consiliilor raionale. El a vorbit despre aceasta la ședința Congresului Autorităților Locale, unde a declarat că structurile sunt total inutile, care nu fac decât să genereze „un număr exagerat de șefi”. Usatâi consideră că ar fi mult mai rezonabil dacă din banii alocați pentru salariile acestora vor fi plătiți specialiști necesari localităților sau dacă acești bani vor merge pentru drumuri sau educație.

„Vara asta am numărat toți șefii din țară, și acum, după alegerile locale, în fiecare noapte se aleg președinții și vicepreședinții. Vorbim despre salariile funcționarilor, despre o idee care poate fi o soluție pentru situația din Primării. Spre exemplu, dacă în sat sau oraș nu există o persoană responsabilă de domeniul Educației, se pune întrebarea la ce bun avem nevoie de 30 de consilieri raionali? În total însă este vorba despre zeci de mii de oameni. Ar fi mult mai bine dacă acești bani ar fi distribuiți pentru drumuri și educație”, a spus Usatâi.

„Structurile sunt depășite de timp. Din punct de vedere legislativ, în următorii patru ani nu putem face nimic, statutul alesului local e pe patru ani și nu poți să-l întrerupi, dar trebuie pregătit terenul și începute discuțiile. Acum pot fi revăzute competențele raioanelor pentru următoarea perioadă”, a declarat, la rândul său, directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.

Mai mulți primari prezenți în sală s-au arătat de acord cu ideea, iar edilul de la Edineț a declarat că propunerea poate fi supusă unui referendum.

„Propun să facem un referendum național. Cred că 250 de mii de semnături adunăm, iar acestea o să-i pună pe gânduri pe toți politicienii. Inițiativa poate veni de la primarii de municipii și orașe, pentru că altfel o să ne bălăcim încă opt ani înainte”, a afirmat primarul de Edineț, Constantin Cojocari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: